Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΞΕΝΟΦΩΝ, Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ

15.01.2008
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΞΕΝΟΦΩΝ, Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-274-2
Σελίδες
400

Ελλάδα, Περσία και το τέλος του Χρυσού Αιώνα

Ο Ρόμπιν Γουότερφιλντ γεννήθηκε το 1952 και σπούδασε κλασικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ απ'όπου αποφοίτησε με διάκριση. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία στο King's College του Κέμπριτζ και στη συνέχεια έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ και στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους. Έχει γράψει πολλά ιστορικά βιβλία, έχει μεταφράσει έργα κλασικών συγγραφέων, όπως του Πλάτωνα, του Πλούταρχου και του Ευριπίδη, ενώ έχουν εκδοθεί επίσης βιβλία του για παιδιά. Μένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Το βιβλίο αυτό έχει ως βάση το έργο του Ξενοφώντα ''Κύρου Ανάβασις''. Ο Ξενοφών αφηγήθηκε πώς μια ομάδα Ελλήνων μισθοφόρων το 401 π.Χ. εντάχθηκε στη στρατιά του Πέρση Κύρου του Νεότερου, ο οποίος ήθελε να αρπάξει το θρόνο από τον αδερφό του Αρταξέρξη Β', τον Μεγάλο Βασιλέα της Περσικής Αυτοκρατορίας. Όμως, στη μάχη στα Κούναξα ο Κύρος έχασε τη ζωή του και οι ελληνικές μισθοφορικές δυνάμεις ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους. Το ταξίδι αυτό των εκατοντάδων χιλιομέτρων χρειάστηκε εβδομάδες σκληρής πορείας μέσα σε ένα από τα πλέον αφιλόξενα τοπία στον κόσμο. Ο Ξενοφών πήρε μέρος στη στρατιωτική αυτή εκστρατεία.

Ο Ρόμπιν Γουότερφιλντ στο βιβλίο του παραθέτει μια περίληψη του πρωτότυπου έργου του Ξενοφώντα. Έχει ως κύριο στόχο να εξερευνήσει πλευρές της εκστρατείας που δεν αναφέρει ο Ξενοφών γιατί τις θεωρούσε δεδομένες, όπως τη βάναυση φύση της αρχαίας μάχης. Επίσης, παρέχει ένα δικό του πλαίσιο ερμηνείας για την εκστρατεία παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή σχετικά με τα κίνητρα και τους στόχους. Ξεκινά με τη μάχη στα Κούναξα, όπου μετά το θάνατο του Κύρου αρχίζει για τους Έλληνες ένα έπος επιβίωσης στα βάθη της Ανατολής και εμμένει σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου στο σχολιασμό των γεγονότων και στην παρουσίαση της δικής του ερμηνείας. Προσεγγίζει θέματα πολιτικής, ιστορικής και κοινωνικής φύσεως στη ζωή των Ελλήνων και των Περσών στρατιωτών την εποχή εκείνη. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εμπεριστατωμένη και εμβριθή μελέτη για τον Ξενοφώντα και την εποχή του. Προβάλλει την προσωπικότητα του Ξενοφώντα από όλες τις πλευρές και συνεχώς προσπαθεί να προσεγγίσει την αλήθεια όσον αφορά τη δράση του εκείνη την εποχή και την αξία του ως ιστορικού από τότε έως σήμερα. Η βιβλιογραφία, το χρονολόγιο, οι εικόνες και οι χάρτες κατοχυρώνουν ως ένα βαθμό τον επιστημονικό και ιστορικό χαρακτήρα του βιβλίου. Η γλώσσα είναι απλή αλλά συγχρόνως βρίθει λέξεων που αποδίδουν απόλυτα το νόημα και στολίζουν άρτια το κείμενο.

Ωστόσο, για την κάθοδο των Mυρίων έχει γράψει και ένας Αμερικανός συγγραφέας και ερευνητής, ο John Prevas. Το βιβλίο του διαβάζεται και σαν ιστορικό μυθιστόρημα και σαν ταξιδιωτικό οδοιπορικό. Περιγράφει γλαφυρά τη σύγκρουση δύο κόσμων, δύο πολιτισμών - του ελληνικού και του περσικού. Η διαφορά με τον Ρόμπιν Γουότερφιλντ είναι εμφανής. Η «Κάθοδος των Μυρίων» του τελευταίου εμβαθύνει περισσότερο στα κίνητρα και εμμένει σε πλευρές της στρατιωτικής εκστρατείας που δεν ανέφερε στο βιβλίο του ο Ξενοφών. Παρουσιάζει τις δικές του εκδοχές λύνοντας αρκετές απορίες των αναγνωστών και βοηθώντας τους να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα για τα γεγονότα αυτά. Αντίθετα, ο John Prevas εμμένει στην περιγραφή των μαχών και των τοπίων στα οποία διεξήχθησαν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ