Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΣΤΑΛΙΝ

01.01.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΤΑΛΙΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ελένη Μπακοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-8239-44-9
Σελίδες
825

"Πώς το όνειρο της επανάστασης 
έγινε ο εφιάλτης του ολοκληρωτισμού"

Είναι καλά εδώ στων Σοβιέτ τη χώρα,
μόνο που δυστυχώς, ποιητές δε βρίσκεις τώρα
.
                                                 Μαγιακόβσκη

Συνήθως η κριτική παρουσίαση ενός βιβλίου ξεκινάει με τα θετικά του στοιχεία. Αυτή τη φορά ας αρχίσουμε αντίστροφα: πρόκειται για ένα βιβλίο δύσκολο, που το περιεχόμενό του θα σας κάνει να θυμώσετε - πολύ. Αν όμως σας αρέσουν οι προκλήσεις και αποφασίσετε να αναμετρηθείτε μαζί του, τότε σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Τελειώνοντας τις 800 σελίδες του, θα έχετε ένα μεγάλο κέρδος. Θα κατανοήσετε τι σημαίνει επίσημη Ιστορία και πώς κατασκευάζεται από την εκάστοτε εξουσία, ενώ θα έχετε γίνει κατά πολύ σοφότεροι σχετικά με τους τρόπους ανίχνευσης της αλήθειας κάτω από τόνους ψέματος.

Σελίδα τη σελίδα σ' αυτό το ογκώδες πόνημα, ακολουθούμε την ματωμένη πορεία του ''συντρόφου Ιωσήφ Στάλιν'', από τα νεανικά του χρόνια ως φοιτητής της Ιερατικής Σχολής που γράφει λυρικά ποιήματα μέχρι τον μυστηριώδη θάνατό του. Η καθοριστική του γνωριμία με τον επίγειο θεό του Λένιν απ' τον οποίο διδάχθηκε τα πάντα, ο σκιώδης ρόλος του στη διάρκεια της οκτωβριανής επανάστασης, η ανάδειξή του στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης με την εξόντωση εχθρών και φίλων, η  δημιουργία μιας τεράστιας αυτοκρατορίας με τον ίδιο ως Μεγάλο Αφέντη, η κορυφαία ιστορική στιγμή του ως ηγέτης της Ρωσίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - όλα εκτυλίσσονται με αμεσότητα μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, τυλιγμένα στην ζοφερή ατμόσφαιρα ενός πολιτικού θρίλερ.

Ο Ρώσος Έντβαρντ Ρατζίνσκι, βιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, χτίζει την αφήγηση σαν θεατρικό έργο με τρεις πράξεις, χωρίζοντας το βιβλίο σε τρία μέρη που το καθένα αναφέρεται σε μια περίοδο της ζωής του Στάλιν. Παράλληλα παραμένει πιστός στο ρόλο του ιστορικού, με συχνές αναφορές στις προσπάθειές του να ανακαλύψει την αλήθεια στα μυστικά αρχεία όχι μόνο για την πολιτική διαδρομή, αλλά και για την προσωπική ζωή του ''πατερούλη'' - έργο ιδιαίτερα δύσκολο, μια και ήταν μαέστρος στο να εξαφανίζει στοιχεία και ντοκουμέντα που δεν ταίριαζαν στο μεσσιανικό του προφίλ.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει βέβαια να γίνει στoν συναισθηματικά φορτισμένο πρόλογο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, όπου ο μεγάλος συγγραφέας περιγράφει ποιητικά το ταξίδι του στη Σοβιετική Ένωση. Η καλή μετάφραση, που διασώζει την θεατρική γλώσσα και πλοκή του κειμένου, καθώς και το φωτογραφικό υλικό στο τέλος του βιβλίου, ενισχύουν ακόμα περισσότερο το επιτυχημένο αποτέλεσμα της παρούσας έκδοσης.

Ο Ρατζίνσκι δημιουργεί με τη δυνατή του πένα κάτι περισσότερο από τη βιογραφία ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού ηγέτη: με σκηνικό το θέατρο της μεγαλύτερης επανάστασης του εικοστού αιώνα, παρουσιάζει στο κοινό ένα μεγαλειώδες έπος για τη ζωή και το θάνατο ενός ονείρου, ενός λαού που πίστεψε σ' αυτό και μιας μυθικής πια χώρας, της ΕΣΣΔ - μια χαμένη ''Ατλαντίδα'' αναδύεται μέσα από τους ωκεανούς αίματος των σταλινικών διώξεων και μας διηγείται την ιστορία της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ