Έχουμε διαβάσει 2860 βιβλία

ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ

07.01.2014
ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ
Εκδοτικός Οίκος
HISTORICAL QUEST
Συγγραφέας
Κωνσταντίνος Καρατόλιος
Κατηγορία
ISBN
978-618-80309-5-4
Σελίδες
56
Πρόκειται για ένα βιβλίο που ασχολείται με την παρεξηγημένη ιστορική περίοδο του Βυζαντίου και με ένα θέμα που έχει ξεσηκώσει έντονες συζητήσεις και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ιστορικών εδώ και δεκαετίες. Η σύστασή του παραμένει ακόμα μυστηριώδης, αλλά φαίνεται ότι ο τρόπος χρήσης του και οι στόχοι του υγρού πυρός έχουν αρχίσει να ξεδιαλύνουν. Παρ’όλ’ αυτά υπάρχουν πολλά θέματα που παραμένουν ανοιχτά για συζήτηση και αυτό είναι ίσως το γεγονός που εξάπτει τόσο πολύ τη φαντασία.

Προσωπικά, το διάβασα απνευστί. Πολλές απορίες μου λύθηκαν και άλλα τόσα ζητήματα που δεν τα είχα σκεφτεί πριν άρχισαν να με απασχολούν.

Η έμφαση δίνεται από τον συγγραφέα στις ιστορικές πηγές και προς τιμήν του εντάσσει το όπλο μέσα στο ιστορικό και το γεωγραφικό του πλαίσιο, βλέποντας το θέμα ακόμα και από τη σκοπιά των Αράβων, των Βουλγάρων και των Τούρκων, των εχθρών δηλαδή του Βυζαντίου που «δοκίμασαν» την ισχύ του. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι παρέχεται βιβλιογραφία και παραπομπές για όποιον θέλει να ασχοληθεί περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα το έργο είναι αρκετά συνοπτικό και ευκολοκατανόητο και μπορεί να διαβαστεί και από ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη τριβή με ζητήματα που αφορούν το Βυζάντιο. Φαίνεται ότι έχει γραφτεί με αγάπη και μεράκι για το αντικείμενο και καλύπτει σε μεγάλο βαθμό ένα κενό της βιβλιογραφίας (παρόμοια εργασία γράφτηκε τελευταία φορά, αν δεν κάνω λάθος, τη δεκαετία του 1980 και από τότε υπάρχουν πολλές εξελίξεις στις έρευνες γύρω από το θέμα).

Μία αδυναμία, ωστόσο, του βιβλίου είναι ότι δεν εμβαθύνει στις έρευνες των μηχανικών αλλά βλέπει το θέμα κυρίως από την πλευρά του ιστορικού. Μία συνδυασμένη έρευνα που θα περιλάμβανε περισσότερους επιστημονικούς κλάδους θα μπορούσε να μας δώσει, ίσως, ακόμα περισσότερες απαντήσεις.

Το βιβλίο διατίθεται σε πολύ καλή τιμή που δεν επηρεάζει όμως την ποιότητά του. Έχει καλής ποιότητας εικονογράφηση και έχει τύχει καλής επιμέλειας.

                                                                                                       Αστέριος Θάνος

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα, με αφορμή το βιβλίο της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
12.05.2019
Περισσότερα

Επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Στις 13 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, η πόρτα του σπιτιού της Ζωρζ Σαρή άνοιξε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της. 
14.04.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Wall

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Wall
07.04.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ