Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ

23.11.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μυρτώ Καλοφωλιά
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3823-2
Σελίδες
166

«Εριστική διαλεκτική»

Έτσι ονοματίζει ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος Arthur Schopenhauer την ανάγκη του ανθρώπου να κερδίζει πάντοτε σε μια λογομαχία, ακόμα και όταν έχει άδικο.

Γι’ αυτό, στο βιβλίο «Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο», παραθέτει μια σειρά συμβουλών που βοηθούν τον αναγνώστη να αναπτύξει τη διαλεκτική του μέθοδο, αλλά και να καταφεύγει σε τεχνάσματα προκειμένου να έχει θετική για τον ίδιο έκβαση σε κάθε λεκτική αντιπαράθεση. Όμως ο Schopenhauer δε στέκεται μόνο στις ρητορικές συμβουλές και προτάσεις, αλλά εμβαθύνει σε ψυχολογικό επίπεδο, ήτοι αναφέρεται και σε χτυπήματα που θα κλονίσουν την ψυχολογία του άλλου συνομιλητή, χτυπήματα, όπως θα λέγαμε, κάτω από τη μέση.

Με υποδόριο χιούμορ και λεπτή ειρωνεία ο Schopenhauer περιγράφει διεξοδικά και με παραδείγματα τις τεχνικές με τις οποίες μπορεί κάποιος να υπερασπιστεί λεκτικά τη θέση του, να αντικρούσει τον αντίπαλό του, να στοχεύσει στις αδυναμίες του και εν τέλει να βγει κερδισμένος από τη λογομαχία. Όμως αυτός είναι ο σκοπός του εν λόγω δοκιμίου;

Προφανώς και όχι. Σε δεύτερο επίπεδο, ο Γερμανός φιλόσοφος αποσκοπεί στο να εστιάσει την προσοχή του αναγνώστη στα τεχνάσματα εκείνα που χρησιμοποιούν κατά κόρον άνθρωποι που η ρητορική είναι μέρος της δουλειά τους, π.χ. πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ. Επίσης, σαρκάζει την ανάγκη του ανθρώπου να υπερασπίζεται την άποψή του, ακόμα και όταν είναι λάθος. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι αναφέρει την αντικειμενική αλήθεια ως μια τυχαία συγκυρία, την οποία ο συνομιλητής που θέλει να κερδίσει στη λογομαχία δεν πρέπει να λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν του.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μπορεί το συγκεκριμένο δοκίμιο να μοιάζει ως οδηγός για την επιτυχημένη έκβαση μιας αντιπαράθεσης, ακόμα και με έναν μακιαβελικό τρόπο, στην ουσία όμως είναι η κατάδειξη μιας πρακτικής που αποσυντονίζει, στρεβλώνει και τελικά χειραγωγεί εκείνους που δεν διαθέτουν τις ανάλογες τεχνικές.

Προσωπικά, ο Arthur Schopenhauer είναι από τους αγαπημένους μου φιλοσόφους. Διαθέτει μια σκωπτική και σκληρή ματιά απέναντι στα πράγματα, που όμως είναι καθ’ όλα δίκαιη και ρεαλιστική. Δεν χαϊδεύει αυτιά, ούτε στρογγυλοποιεί καταστάσεις. Καταδεικνύει όσα κρίνει αναγκαία και τα αναλύει διεξοδικά, με τον δικό του κυνικό τρόπο.

Εξαιρετικό το επίμετρο του A.C. Grayling, δίνει μια πρώτη εικόνα για το τι θα διαβάσει ο αναγνώστης στο εγχειρίδιο αυτό. Τέλος, η Μυρτώ Καλοφωλιά έχει κάνει μια πολύ καλή μετάφραση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ