Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΠΛΕ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

16.12.2007
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΜΠΛΕ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Άννα Καρακατσούλη
Κατηγορία
ISBN
978-960-8309-84-5
Σελίδες
246

Ιστορίες χρωμάτων

 Ο Μισέλ Παστουρώ είναι ιστορικός και διευθυντής σπουδών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, όπου κατέχει την έδρα της Ιστορίας της Δυτικής Συμβολικής, και αναπληρωτής διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Είναι, σε διεθνές επίπεδο, ο κατ' εξοχήν ειδικός της ιστορίας των χρωμάτων.
 
Ο Μισέλ Παστουρώ τοποθετεί με προσοχή και ευστοχία τη μελέτη του χρώματος σε μια ιστορική προοπτική. Μιλά για την ιστορία του μπλε χρώματος ξεκινώντας από τη Νεολιθική εποχή και φτάνοντας έως τον 20ό αιώνα. Οι λαοί της αρχαιότητας το περιφρονούσαν, μάλιστα οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν χρώμα των βαρβάρων. Σήμερα όμως το μπλε είναι το αγαπημένο χρώμα των Δυτικών. Ο συγγραφέας εμμένει στην αλλαγή αυτή που συνέβη στην πορεία του χρόνου. Μελετά τους κοινωνικούς, ηθικούς, καλλιτεχνικούς και θρησκευτικούς παράγοντες που υπήρξαν καθοριστικοί για τη θριαμβευτική είσοδο του μπλε στη ζωή των Ευρωπαίων. Από τα τέλη του 12ου αιώνα παρακολουθούμε τη σταδιακή άνοδο και σημαντική αναβάθμιση των μπλε τόνων, κυρίως στην καθημερινή ζωή. Μέχρι τότε το χρώμα αυτό ήταν απωθητικό, ειδικά στους Ρωμαίους. Ως παράδειγμα, μας παραθέτει την περιγραφή ενός γελοίου προσώπου στην κωμωδία του Τερέντιου ''Εκυρά'' που γράφτηκε περίπου τον 16ο αιώνα π.Χ: ''ένας παχύς γίγαντας με κόκκινα και σγουρά μαλλιά, γαλάζια μάτια και πρόσωπο ωχρό σαν πτώμα''. Ο συγγραφέας αναφέρεται επίσης στις σχέσεις του μπλε με το πράσινο, το μαύρο, το λευκό και το κίτρινο, κυρίως όμως στο κόκκινο που είναι ο μεγάλος αντίπαλός του.
 
Το βιβλίο αυτό έχει κατ΄εξοχήν ιστορικό και επιστημονικό χαρακτήρα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη βιβλιογραφία και τα σχόλια που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου. Ο Μισέλ Παστουρώ περιγράφει την πορεία του μπλε στην ιστορία με πολλές ενδιαφέρουσες και αναπάντεχες λεπτομέρειες. Για τον ίδιο, το χρώμα είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό προϊόν. Η μετάφραση και η επιστημονική επιμέλεια της Άννας Καρακατσούλη είναι ανάλογης αξίας με το πρωτότυπο.
 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ