Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

14.06.2013
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΚΤΩ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φώτης Τερζάκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-89426-5-3
Σελίδες
199
Αν δεν σας αρέσουν τα νέα που ακούτε,
βγείτε από το σπίτι σας και δημιουργήστε τα δικά σας.
(Χαιρετισμός του Wes Nisker, παρουσιαστή ειδήσεων,
στο ραδιοσταθμό KTIM, στη δεκαετία του 1970)

Ένα εγχειρίδιο πολιτικής αισιοδοξίας

Εν μέσω σκοτεινών εποχών, όπως είναι η δική μας, πράγμα το οποίο καθημερινώς επιβεβαιώνεται, το βιβλίο της Rebecca Solnit «Ελπίδα στο σκοτάδι» φαντάζει άκρως επίκαιρο και άκρως αναγκαίο. Η συγγραφέας είναι ακτιβίστρια, δημοσιογράφος και ιστορικός του πολιτισμού και έχει γράψει επτά επιτυχημένα δοκιμιακά έργα. Της έχει απονεμηθεί η Υποτροφία Guggenheim, το Εθνικό Βραβείο των Κριτικών Βιβλίου, το Λογοτεχνικό Βραβείο Lannan και το Συγγραφικό Έπαθλο των Los Angeles Times.

H Rebecca Solnit βρίσκει ισχυρούς λόγους για αισιοδοξία και ελπίδα απαριθμώντας τις νίκες όσων αγωνίστηκαν και παραθέτοντας ατέλειωτα παραδείγματα, όπως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την εξέγερση των Ζαπατίστας στο Μεξικό, τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης στο Σιάτλ και τις πορείες σε όλο τον κόσμο κατά του πολέμου στο Ιράκ. Οι Ζαπατίστας δεν ανήγγειλαν απλώς την εμφάνιση του τέταρτου κόσμου αλλά και επαναστάτησαν ενάντια στην ίδια τη φύση των επαναστάσεων. Και οι ποιητές παρουσιάζονται να έχουν ισχυρή δύναμη. Ο Καζάκος Όζλας Σουλεϊμάνοφ προτίμησε να διαβάσει στην τηλεόραση αντί για ποίηση μια διακήρυξη που απαιτούσε το κλείσιμο ενός σοβιετικού πεδίου πυρηνικών δοκιμών στο Καζακστάν. Αυτό τελικά επετεύχθη καθώς συγκεντρώθηκαν την επόμενη μέρα πέντε χιλιάδες πολίτες στην Ένωση Συγγραφέων και δημιούργησαν ένα κίνημα.

Στη σκέψη της βρίσκονται τα λόγια του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ πως «η υψηλή ευφυΐα εκδηλώνεται και ως ικανότητα να συγκρατεί κανείς ταυτόχρονα δυο αντίθετες ιδέες, και παρά ταύτα να μπορεί να λειτουργεί – πρέπει π.χ. να είναι σε θέση να βλέπει ότι τα πράγματα είναι απελπιστικά και ωστόσο να παραμένει αποφασισμένος να τα αλλάξει». Η Solnit διερευνά την εξέλιξη της κοινωνικής αλλαγής και μας παρουσιάζει την τεκμηριωμένη θέση της για την ελπίδα και την αισιοδοξία. Την ελπίδα τη συνδέει με τη δράση και τονίζει ότι η δράση είναι αδύνατη χωρίς την ελπίδα. Ωστόσο, προειδοποιεί όλους τους αγωνιστές και ακτιβιστές ανά τον κόσμο ότι για κάθε δράση υπάρχει και μια ίση, αντίθετη και έγκαιρη αντίδραση. Τις θέσεις της τις στηρίζει με πολλά παραδείγματα από την ιστορία.

Στοχάζεται πάνω στον ακτιβισμό και στην ελπίδα η οποία είναι και η δύναμη του βιβλίου αυτού. Στόχος της είναι, όπως λέει, να προτείνει ένα νέο όραμα για το πώς η αλλαγή θα συμβεί. Επίσης, προσφέρει ανάλυση των πιο αποτελεσματικών στρατηγικών για την αλλαγή. Περιγράφει την εικόνα του κόσμου χωρίς την πολύτιμη συμβολή των ακτιβιστών. Η πραγματική πρόκληση για όλους όσους αγωνίζονται εν δράση σήμερα είναι να κάνουν προτάσεις και έπειτα να τις εφαρμόζουν στην πράξη.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 21 κεφάλαια, γραμμένο σε απλή γλώσσα με ένα αγωνιστικό ύφος που σε καλεί σε δράση. Ο εμψυχωτικός χαρακτήρας του πρέπει να τονιστεί και η γεύση της ελπίδας, η οποία συνδέεται όμως άρρηκτα με τη δράση, είναι πολύ εμφανής στις σελίδες του. Ας μην ξεχνάμε ότι παρ’ όλο που το μέλλον είναι σκοτεινό με την έννοια του αδιερεύνητου και άγνωστου στοιχείου, ωστόσο ξεκινάει από το παρόν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ