Έχουμε διαβάσει 2926 βιβλία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

31.10.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κλεοπάτρα Λεονταρίτου
Κατηγορία
ISBN
978-960-210-034-9
Σελίδες
244

"Ελευθερία και παιδεία"
  Κοινωνική ανισότητα

Ο Φρήντριχ Σίλλερ γεννήθηκε στη Βυτεμβέργη το 1759. Υπήρξε ο πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος. Ξεκίνησε το γράψιμο σε νεαρή ηλικία, προσδίδοντας στα έργα τον ενθουσιασμό και τις ελπίδες της νεότητάς του. Γρήγορα έγινε διάσημος και τα κείμενά του (π.χ. «Ντον Κάρλος, «Μαρία Στιούαρτ» κ.ά.) μετουσιώθηκαν σε πλήθος παραστάσεων ανά την Ευρώπη μέχρι και σήμερα. Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία, κατέγραψε τις παρατηρήσεις του σε μια σειρά δοκιμίων. Η φιλία του Σίλλερ με τον Γκαίτε είχε μεγάλη επίδραση στον ίδιο. Πέθανε το 1805 σε ηλικία 46 ετών.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια φιλοσοφική πραγματεία υπό μορφήν επιστολών. Ο Σίλλερ καταπιάνεται με τα σημαντικά και πιο φιλοσοφικά ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο την εποχή του, αλλά και γενικότερα τον άνθρωπο καθ’ όλη τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο. Κοινωνικοί θεσμοί, νόμοι, νοοτροπίες, αντιλήψεις, ανθρώπινη ψυχοσύνθεση περνούν από το μικροσκόπιο της κριτικής ματιάς του συγγραφέα. Η δομή της αισθητικής παιδείας του ανθρώπου δεν είναι αδιαίρετο σύνολο, αλλά μια σύνθεση από εμπειρίες, όνειρα, συναισθήματα, καθώς και από το άμεσο ή έμμεσο περιβάλλον. Ειδικότερα, τον Σίλλερ τον απασχολεί η σχέση της αισθητικής καλλιέργειας με το ζήτημα της ελευθερίας. Η ελευθερία του πολίτη την εποχή του Σίλλερ θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι με την ευρύτερη παιδεία του. Όσο λιγότερη μόρφωση έχει κάποιος, τόσο λιγότερη ελευθερία. Μια αντίληψη που ενδεχομένως φυλάκισε πνεύματα που διψούσαν για μάθηση, ενώ αντιθέτως «καλλιέργησε» ανθρώπους που δυστυχούσαν μπροστά στη γνώση. Πρόθεση λοιπόν του Σίλλερ είναι να αποκαλύψει στο σύγχρονο γι’ αυτόν κόσμο ότι η κοινωνική υπόσταση του ατόμου δεν αγκιστρώνεται απαραίτητα από τις γνώσεις του.

Η συγκεκριμένη πραγματεία ανήκει στα φιλοσοφικά έργα του Σίλλερ που αποτέλεσαν τον άλλο τομέα της ενασχόλησής του πέρα από την ποίηση και το θέατρο. Το κείμενο συνάδει πλήρως με την καλλιτεχνική έκφραση και το ρομαντισμό του συγγραφέα του, αλλά και με τη ιδιαίτερη παράδοση του γερμανικού ιδεαλισμού. Οι επιστολές εκ προοιμίου ολιγοσέλιδες συμπυκνώνουν το νόημα και το ύφος του βιβλίου ως ξεχωριστά κομμάτια, ενώ παράλληλα συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο δοκίμιο, απαιτώντας από τον αναγνώστη ιδιαίτερη και διαρκή αφοσίωση. Η γραφή και η γλώσσα του Σίλλερ είναι απλή, ενδεικτικό του ότι ο συγγραφέας, ως γνήσιος ρομαντικός, δημιουργεί περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική. Σημαντικό επίσης καθίσταται το γεγονός πως οι σημειώσεις που βρίσκονται στο περιθώριο του βιβλίου από τον ίδιο τον Σίλλερ και από τη μεταφράστρια, επεξηγούν ή και ολοκληρώνουν το νόημα των επιστολών.

Πρόκειται για μια ουσιαστική φιλοσοφική πραγματεία, που εκτός από το κοινωνικό περιεχόμενό της, αποκαλύπτει ιδανικά την ποικιλόμορφη προσωπικότητα του ανθρώπου. Η μετάφραση και ο σχολιασμός της Κλεοπάτρας Λεονταρίτου είναι εξαιρετικοί, καταδεικνύοντας τον αγώνα της να παρουσιάσει τον Σίλλερ όσο το δυνατόν πιο άρτια.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ