Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

BRASIL-ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

31.10.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
BRASIL-ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΗΛΕΚΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λεωνίδας Αντωνόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-6627-56-9
Σελίδες
540

"Ένα κομμάτι αληθινής ζωής"
 
είμαι ο ήλιος, είμαι το σκοτάδι
με λένε πράσινο κύμα, θάνατο, αλάτι
Νότια Αμερική με λένε

                           G.Veloso

Από την πρώτη σελίδα καταλαβαίνει κανείς ότι το Brazil απέχει πολύ από τα κλασικά απομνημονεύματα. Είναι η πηγαία αυτοβιογραφία μιας χαρισματικής προσωπικότητας της βραζιλιάνικης μουσικής σκηνής με παγκόσμια αναγνώριση - του Gaetano Veloso, δημιουργού του μουσικού κινήματος tropicalismo που αποτελεί συνδυασμό των παραδοσιακών ρυθμών με την ριζοσπαστική οπτική των κινημάτων τέχνης του εικοστού αιώνα.

Το βιβλίο έχει σημείο αναφοράς κυρίως την δεκαετία του '60- εποχή καθοριστική για όσους την έζησαν και θρυλική για τους νεότερους, έτσι όπως την βίωσαν οι νέοι καλλιτέχνες της Βραζιλίας εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον ''γύψο'' της στρατιωτικής δικτατορίας και τον εθνικισμό της Αριστεράς. Συγκρούσεις και αναζητήσεις, πολιτικές βεβαιότητες και αμφισβητήσεις, μουσική και επανάσταση είναι οι άξονες για την αφήγηση μιας πορείας προσωπικής και ταυτόχρονα βαθιά πολιτικής.

Με γραφή πυκνή και γεμάτη παρεκβάσεις, ο δημιουργός οδηγεί τον αναγνώστη σ' ένα ταξίδι όχι μόνο στις αναμνήσεις του αλλά και στα όσα τον διαμόρφωσαν ως καλλιτέχνη: η οικογένεια, οι φίλοι και οι έρωτες, οι συνοδοιπόροι του στην τέχνη, οι διανοούμενοι και οι σκηνοθέτες που τον επηρέασαν, η χώρα του αλλά και η εξορία στην Ευρώπη- όλα μαζί συμπυκνώνονται αλλά και αναλύονται σχεδόν εξαντλητικά σ' ένα κείμενο που έχει τη γεύση της αληθινής ζωής.

Η γλώσσα είναι ρέουσα και περνάει με άνεση από το δοκίμιο στις ''ιστορίες της παρέας''. Αν και βρίθει μουσικών όρων- μιας και πρόκειται για ένα κατεξοχήν μουσικό βιβλίο, δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους γνώστες αλλά και σε όσους θα ήθελαν να μυηθούν στο κίνημα του tropicalismo. Πολύ καλή η μετάφραση του Λεωνίδα Αντωνόπουλου ενώ ο διαφωτιστικός του πρόλογος μας εισάγει κατευθείαν στο πνεύμα του βιβλίου. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι και το γλωσσάρι των βραζιλιάνικων όρων που συμπληρώνει την έκδοση.

Πρωταγωνιστής του Brazil δεν είναι ο ίδιος ο G.Velozo και η τέχνη του- όπως όλοι οι καλλιτέχνες είναι απλά το μέσο για κάτι ευρύτερο που αναδεικνύεται σε όλη την άγρια ομορφιά του μέσα απ' το κείμενο. Είναι η Νότια Αμερική που πρωταγωνιστεί: αυτή η μαγική ήπειρος του έρωτα και του θανάτου, της μουσικής και της εξέγερσης που βάζει φωτιά στην καρδιά και στο αίμα και μας κάνει να ονειρευόμαστε ότι όλα είναι δυνατά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ