Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ

28.02.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λαοκρατία Λάκκα
Κατηγορία
ISBN
978-960-219-244-3
Σελίδες
135

Παγκόσμια κρίση ή το αδιέξοδο της ανθρωπότητας

Το τελευταίο διάστημα η λέξη «κρίση» είναι εκείνη που δεσπόζει καθημερινά στις συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων, στις ειδήσεις, στις σκέψεις που καταρρακώνουν την ψυχική υγεία του καθενός. Πρόκειται, λοιπόν, για μια παγκόσμια οικονομική κρίση ή πλέον η ανθρωπότητα έχει φτάσει στο αδιέξοδό της;

Ο Μισέλ Σερ γεννήθηκε στην Αζέν της νότιας Γαλλίας το 1930. Σπούδασε μαθηματικά και φυσιογνωστικές επιστήμες την εποχή που η Χιροσίμα βυθιζόταν στον πυρηνικό όλεθρο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole Normale Superieure στη φιλοσοφία. Φιλόσοφος των επιστημών από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα, αναγνωρίζεται ως ένας από τους ανανεωτές της γαλλικής επιστημολογίας. Δίδαξε ιστορία των επιστημών στα Πανεπιστήμια του Κλερμόν-Φεράν, της Σορβόννης, της Βενσέν και του Στάνφορντ. Το 1990 έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας τον τίμησε, το 2010, με τον ανώτατο τίτλο του "Grand officier de la Legion d'honneur".

Με το βιβλίο «Καιρός των κρίσεων», ο Μισέλ Σερ επιχειρεί να καταδείξει ότι η λύση βρίσκεται ακόμα στα χέρια του ανθρώπου. Ο συγγραφέας ξεκινάει την περιήγησή του στα σημεία εκείνα που οδήγησαν στην κρίση, όπως η απομάκρυνση από τη φύση, η υπερβολική ανάπτυξη –μεγαλύτερη από αυτή που ο άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί–, που προκάλεσε τις συγκρούσεις εντός των κοινωνιών, η παγκοσμιοποίηση και η εκμηδένιση των αποστάσεων, που αλλοίωσαν την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά κάθε λαού.

Αφού γίνεται μια μικρή αναδρομή στα πρώτα κεφάλαια για την εξέλιξη της ανθρωπότητας, στην οποία ενυπήρχαν και τα λάθη που δημιούργησαν την κρίση τούτης της εποχής, ο Μισέλ Σερ καταπιάνεται με την αναζήτηση λύσεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία προς την καταστροφή. Επαναφέροντας τους δεσμούς με το φυσικό περιβάλλον, διατηρώντας τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, επιτυγχάνοντας μια ισορροπημένη ανάπτυξη και δημιουργία, ο άνθρωπος θα μπορούσε να ξαναβρεί τα πατήματά του και να ορθοποδήσει σε μια διαδρομή στο χώρο και το χρόνο.

Το βιβλίο του Μισέλ Σερ είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Η δομή του κειμένου είναι πολύ καλή, αφού δίνει πρώτα στον αναγνώστη τα στοιχεία που προκάλεσαν την κρίση, στη συνέχεια αναφέρεται στις συνέπειες και έπειτα διατυπώνει τις λύσεις εκείνες που, κατά την προσωπική του άποψη, θα οδηγούσαν έξω από το λαβύρινθο. Η σκέψη του Μισέλ Σερ και κατ’ επέκταση και η γραφή του είναι απόλυτα τεκμηριωμένες, δίδοντας στο κοινό τροφή για σκέψη, καθώς και μια οπτική της κατάστασης που ενδεχομένως πολλοί να μην είχαν σκεφτεί μέχρι τώρα.

Τέλος, οφείλω να σημειώσω κατ’ αρχάς την πολύ καλή μετάφραση της Λαοκρατίας Λάκκα, αλλά και το επίσης εξαιρετικό επίμετρο του Σταύρου Κατσανέβα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ