Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

27.02.2013
facebook email
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-477-107-3
Σελίδες
213
Για τον νομπελίστα Μπέκετ (στο «Περιμένοντας τον Γκοντό») ο τίτλος «κριτικός λογοτεχνίας» είναι βρισιά. Ένας άλλος νομπελίστας, ο Αλμπέρ Καμί, θεωρεί ότι «πήξαμε στους δημοσιογράφους και μας λείπουν οι συγγραφείς» (εννοεί προφανώς «οι αληθινοί συγγραφείς»). Επειδή όμως ο ρόλος του κριτικού είναι να διαμεσολαβεί μεταξύ δημιουργού και κοινού, να έχει το θάρρος της γνώμης του και να νομίζει ότι μπορεί να μεταφράσει τις προθέσεις του λογοτέχνη ή του σκηνοθέτη-διδασκάλου και να προτείνει λύσεις-βελτιώσεις ή να απορρίψει ένα εγχείρημα ως ατόπημα, θεωρώ ότι η κριτική είναι λειτούργημα υψηλού επιπέδου κι απαιτητικών προδιαγραφών και λίγοι μπορούν να διεκδικήσουν επάξια αυτόν τον τίτλο κι ελάχιστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού προαπαιτείται η αποδοχή και συνοδοιπορία του κοινού.

Η φιλόλογος και θεατρολόγος Χριστίνα Κόκκοτα είναι μία από αυτούς τους γενναίους κριτικούς που αρθρώνει σεμνά τον υποκειμενικά επιστημονικό της λόγο χωρίς να διεκδικεί δάφνες αυθεντίας, αφού τιτλοφορεί τα δοκίμιά της «κριτικές προσεγγίσεις».

Το βιβλίο 1 για το αρχαίο δράμα καλύπτει μια εικοσαετία από το 1991 έως το 2011. Προς το τέλος οι κριτικές αραιώνουν.

Ακολουθεί μια αρκετά ξεκάθαρη δομή παραδοσιακής κριτικής: α) εισαγωγή στην υπόθεση-δραματική ανάλυση του έργου (που διαβάζεται και αυτόνομα), β) σκηνοθετική άποψη, γ) ερμηνείες των ηθοποιών, δ) «όψις» (σκηνικά-κοστούμια), ε) μουσική-χορογραφία, στ. συμπεράσματα.

Δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να ασκήσει αρνητική κριτική (όταν χρειάζεται), αλλά πάντα με ευγένεια, μέτρο και ισορροπώντας τα υπέρ και τα κατά.

Θεατράνθρωποι που εξυμνούνται για ένα επίτευγμά τους κατακεραυνώνονται για κάποιο ατόπημά τους.

Στο επίπεδο της ιδιολέκτου, χρησιμοποιεί πολλά επίθετα, πολλές φορές το ένα μετά το άλλο. Το ύφος κλασικό και υψηλό. Η θητεία της ως φιλολόγου στη Μέση Εκπαίδευση εμφανής.

Η ιστορία δύο δεκαετιών ελληνόφωνων ερμηνειών του αρχαίου δράματος επί ελληνικού (πελοποννησιακού) εδάφους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ