Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ

01.10.2007
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αθανάσιος Ζάβαλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3442-2
Σελίδες
349

"Στα βήματα του Ξενοφώντα και των Μυρίων.........."
Η ελληνική φιλοσοφία σε αντιδιαστολή με την ανατολίτικη

Ο Γιάννης Πρέβας, ελληνικής καταγωγής, γεννημένος το 1943 στο Μέριλαντ, σπούδασε Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες, Ψυχολογία και Ρητορική. Διδάσκει αρχαία ελληνικά, λατινικά και ιστορία σε κολέγια και πανεπιστήμια. ΄΄΄Ο φθόνος των θεών΄΄ και ΄΄Η κάθοδος των Μυρίων΄΄είναι δύο βιβλία που ο συγγραφέας για να τα γράψει, ταξίδεψε. Πέρασε από το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και τα σύνορα του Τατζικιστάν. Ταξίδια όχι εύκολα και συχνά πολύ επικίνδυνα. Ωστόσο, για το βιβλίο ΄΄Η κάθοδος των Μυρίων΄, ο συγγραφέας έχει ως βάση το έργο του Ξενοφώντα ΄΄Κύρου Ανάβασις΄΄ που είναι μια λεπτομερής περιγραφή της εκστρατείας των Μυρίων στην Περσία.

Προς το τέλος του 6ου αιώνα π.χ τη σοβαρότερη απειλή για την ελληνική ελευθερία αντιπροσώπευε η Περσική αυτοκρατορία, η οποία μέχρι το 500 π.χ είχε κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Η ανατολίτικη πολιτική φιλοσοφία στόχευε στην ικανοποίηση του << βασιλέα των βασιλέων>>. Από τη σκοπιά των Ελλήνων, το να προσκυνάει ένας άνθρωπος έναν άλλο ήταν αντίθετο με τη φιλοσοφία τους.΄΄Η κάθοδος των Μυρίων΄΄ είναι η ιστορία μιας σύντομης, αλλά ιδιαίτερης βίαιης συμπλοκής, που άρχισε όταν δυο αδέρφια συγκρούστηκαν για το θρόνο της Περσίας.Οι Έλληνες ενεπλάκησαν σ’ αυτή τη διαμάχη όταν ο νεότερος από τους δύο αδερφούς, ο Κύρος, προσέλαβε ένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα ως μισθοφόρους, για να αποτελέσουν τη δύναμη κρούσης του στρατεύματοςπου είχε συγκεντρωσει για να επιτεθεί στο μεγαλύτερο αδερφό του, τον βασιλιά της Περσίας, τον Αρταξέρξη τον Β΄. Οι Έλληνες μισθοφόροι, οι οποίοι παρέμειναν γνωστοί ως οι Μύριοι αφου ανάγκασαν τον πανίσχυρο "βασιλέα των βασιλέων" να υποχωρήσει στο πεδίο της μάχης, περιπλανήθηκαν μέσα στην Περσική αυτοκρατορία, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Έδειξαν ότι το θάρρος, η αντοχή και η αφοσίωση στην ανεξαρτησία μπορούσαν να υπερνικήσουν τις πιο ισχυρές μορφές του ανατολικού δεσποτισμού.

Το βιβλίο αυτό διαβάζεται εξίσου σαν μυθιστόρημα και σαν ταξιδιωτικό οδοιπορικό καθώς ο συγγραφέας ακολουθεί την περιπετειώδη διαδρομή του Ξενοφώντα  στα μέρη όπου σήμερα βρίσκεται η Τουρκία.Αρχικά ο συγγραφέας κάνει μια ιστορική αναδρομή και μας παραθέτει την ιστορία των Ελλήνων και των Περσών μέχρι την έναρξη της εκστρατείας των Μυρίων, το 400 π.χ.Έτσι, βοηθά τον αναγνώστη να αποκτήσει μια γενική εικόνα και να οδηγηθεί ομαλά στο κεντρικό θέμα του βιβλίου.Οι χάρτες και οι φωτογραφίες μας βοηθούν να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης, ο Πρέβας παρεμβάλλει δικά του σχόλια όσον αφορά τις τοποθεσίες τις οποίες επισκέφτηκε και τον τρόπο διεξαγωγής των μαχών  και διαρκώς συγκρίνει το παρελθόν με το παρόν. Τέλος, η μετάφραση του Αθανάσιου Ζάβαλου  μας βάζει στο κλίμα της ιστορικής αφήγησης.


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ