Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΩ;

19.09.2012
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΩ;
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-471-2
Σελίδες
260

«Μόρφωση θα πει Ελευθερία. Αν ψάχνετε ένα κίνητρο για να μορφωθείτε, λοιπόν, θα σας έλεγα να το κάνετε για να ζήσετε ελεύθεροι!»

Το διάβασμα ως χαρά και απόλαυση σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας

Ως πότε θα διαβάζω; Γιατί να διαβάζω; Γιατί να πάω σχολείο; Πόσες φορές καθηγητές και γονείς, και όχι μόνο, δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτές τις ερωτήσεις, προσπαθώντας να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις για να δώσουν στα παιδιά τους; Συνήθως τα παιδιά δεν ικανοποιούνται από τις απαντήσεις τους και δεν πείθονται για την αναγκαιότητα του διαβάσματος και της μόρφωσης, καθώς οι απαντήσεις, όπως π.χ. «Για να πάρεις πτυχίο» ή «Για να βρεις δουλειά», δε μιλούν στην καρδιά των παιδιών και των εφήβων. Τα παιδιά δεν ικανοποιούνται με απαντήσεις χρηστικού και ωφελιμιστικού χαρακτήρα. Το διάβασμα και γενικότερα η μελέτη γίνεται χαρακτηριστικό γνώρισμα κάποιου από τη στιγμή που θα το θελήσει ο ίδιος, θα το απολαμβάνει και θα νιώθει όλες τις χαρές και ωφέλειες που απορρέουν από αυτό. Δε γίνεται να επιβληθεί σε κάποιον χωρίς τη βαθιά επιθυμία και θέλησή του. Ακόμη και αν γίνει αυτό, θα κρατήσει για πολύ λίγο και δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Μαρίνα Ψιλούτσικου, διδάσκουσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2002, με το βιβλίο της αυτό, που απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικότερα σε όποιον αγαπάει το διάβασμα ή θέλει να το αγαπήσει, προτείνει τρόπους για το πώς θα μετατρέψουμε τη μάθηση από καταναγκαστικό έργο σε χαρά και δημιουργία. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός, ιδίως για τους μαθητές.

Καταρχάς τονίζει τα οφέλη της μόρφωσης, την οποία διαχωρίζει από την εκπαίδευση. Το δώρο της μόρφωσης, όπως η ίδια αναφέρει στο βιβλίο της, είναι η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, να καταλαβαίνουμε πότε κάποιος μας κοροϊδεύει ή μας λέει ψέματα. Πάνω απ’ όλα να μην χρειαζόμαστε κανέναν να μας πει τι να κάνουμε. Το δώρο της μόρφωσης είναι η κριτική σκέψη. Και αυτή τη χρειαζόμαστε όλοι μας για να αποφασίζουμε για τη ζωή μας όπως μας αρμόζει καλύτερα.

Η συγγραφέας παραμένοντας, όπως η ίδια δηλώνει, πάντα μαθήτρια, χρησιμοποιεί σε απλό λόγο μαζί με τη θεωρία παραδείγματα από την πολύχρονη εμπειρία της στα θρανία, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει με αυτά την αλήθεια των συμπερασμάτων της, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοήσουν σε βάθος τη σκέψη της και να επωφεληθούν από αυτήν. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε το διάβασμα, τη μελέτη, τα βιβλία, το σχολείο, τη μόρφωση είναι πολύτιμα καθώς είναι απαυγάσματα της δικής της προσωπικής εμπειρίας και του στοχασμού γύρω από αυτά.

Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει και πρέπει όλοι μας ανεξαιρέτως να κατανοήσουμε, είναι ότι τίποτα δεν είναι χρήσιμο ή άχρηστο εξ ορισμού. Πρέπει να μάθουμε να ζητάμε και να παίρνουμε απ’ το καθετί και απ’ τον καθένα αυτό που μπορεί να μας δώσει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ