Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΑΡΧΑΙΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ

03.05.2012
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΑΡΧΑΙΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΡΜΟΝΙΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-7598-50-9
Σελίδες
252

Μια φέτα ζωής του αρχαίου κόσμου

Το ''Αρχαίο φαγοπότι'' είναι μια ψυχαγωγική αφήγηση, ένα βιβλίο με το οποίο πέρασα πολύ καλά: το διάβασα και το έκλεισα με χαμόγελο. Στηριγμένο σε τριετή έρευνα στις πηγές και στην αρχαιομάθεια του θεατρολόγου, κριτικού και ποιητή Κωνσταντίνου Μπούρα αλλά γραμμένο με χιούμορ κι ανάλαφρη διάθεση, δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαροφάνεια και τις μισές αλήθειες με τις οποίες εμείς οι Νεοέλληνες συνήθως προσεγγίζουμε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό: μιλά για το αυτονόητο και το απαραίτητο - την ανάγκη του ανθρώπου να τραφεί αλλά και να μοιραστεί το φαγητό του με άλλους, ως μέλος μιας κοινότητας. Αυτή την πλευρά όμως του αρχαιοελληνικού τρόπου ζωής μάλλον την αγνοούμε, κυρίως λόγω της στρεβλής εικόνας ''μεγαλείου'' που έχουμε για την Αρχαία Ελλάδα.

Όμως, ο πολιτισμός των προγόνων μας και η ιστορία τους δεν ήταν μόνο η φιλοσοφία, οι τέχνες, η ποίηση και το θέατρο, οι πόλεμοι και οι ηρωισμοί: ήταν κυρίως η καθημερινή ζωή. Γιατί κάθε πολιτισμός εκεί έχει τις ρίζες του: η καθημερινότητα δεν είναι κάτι ξέχωρο από την τέχνη και το πνεύμα, είναι το απαραίτητο έδαφος, το χώμα, για να ριζώνουν και να καρπίζουν. Και σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας είναι το φαγητό: πραγματικά η συμπεριφορά ενός ανθρώπου σε σχέση με το φαγητό πολλά δείχνει για το χαρακτήρα του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους ανθρώπινους πολιτισμούς.

Κι αυτή ακριβώς την πλευρά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, έρχεται το ''Αρχαίο φαγοπότι'' να φωτίσει, βασισμένο στους ποιητές και τους συγγραφείς της Αρχαίας Ελλάδας (τον Όμηρο, τον Μένανδρο, τον Ευριπίδη, τον Αριστοφάνη κ.ά.) αλλά και σε έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής που έφτασαν στις μέρες μας. Από όλα τα ενδιαφέροντα, χαριτωμένα, ασυνήθιστα (ή και ''εξωτικά'' κάποια για μας σήμερα), διασκεδαστικά, γνωστά ή εντελώς άγνωστα που διαβάζουμε στο βιβλίο, προσωπικά κράτησα τη συνέχεια του πολιτισμού μας: διαπιστώνουμε ότι οι διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας έχουν σε μεγάλο βαθμό φτάσει σε μας σήμερα μέσω της λαϊκής παράδοσης.

Ακόμα και φράσεις που είχα ακούσει στο σπίτι μου -''έχουμε πιει κρασί μαζί, δεν περίμενα να μου φερθεί έτσι'', έλεγε κάποτε ο πατέρας μου για έναν φίλο που αποδείχτηκε όχι και τόσο φίλος τελικά-, τη συνάντησα στο βιβλίο, σε ένα απόσπασμα από τον ποιητή Αρχίλοχο: ''μεγάλο όρκον καταπάτησες και το αλάτι που μοιραστήκαμε και το τραπέζι που καθήσαμε δίπλα δίπλα''.

Αυτή η πολιτιστική συνέχεια της καθημερινότητας, γίνεται σαφέστατη διαβάζοντας τα τελετουργικά του αρχαίου συμποσίου όπως έχουν επιβιώσει έως σήμερα στην έννοια του ''τραπεζιού'', του μοιράσματος δηλαδή του φαγητού μας με τους καλεσμένους μας, με σκοπό την επικοινωνία, τη διασκέδαση αλλά και την κοινωνική υποχρέωση: όχι ως ''αγγαρεία'' αλλά ως προσφορά προς την κοινότητα τη φιλική, τη συγγενική, την επαγγελματική.

Αλλά και όσα δεν ήξερα αλλά έμαθα από το βιβλίο, όπως η υπέροχη ποιητική φράση ''έλαιον ακάνθινον'', για το λάδι που έβγαζαν από τα αγκάθια ή ότι η λαϊκή αντίληψη πως ο απήγανος διώχνει το κακό, είναι ανάμνηση της χρήσης του ως αντίδοτο για το δηλητήριο κώνειο, είναι ένας ακόμα λόγος που απόλαυσα αυτό το όμορφο βιβλίο, γεμάτο γνώσεις και κυρίως γεμάτο θετική ενέργεια, ως ένα είδος ''απήγανου'' για να ξορκίσει τη γενικευμένη κατάθλιψη. Ακόμα και το εξώφυλλό του, με τον εξαιρετικό πίνακα του Μιχάλη Μαδένη, είναι μια αισθητική απόλαυση.

Κι αν κάποιος αναρωτηθεί τι θέλει η αλεπού στο παζάρι ή τι δουλειά έχει ένας ποιητής να ανακατεύεται στην κουζίνα, ο κωμωδιογράφος Εύφρων δίνει την απάντηση ''μάγειρας και ποιητής δεν διαφέρουν''. Το γιατί αναζητήστε το στο βιβλίο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ