Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

15.01.2012
facebook email
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κλαιρ Νεβέ, Εύη Σιούγγαρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-519-0
Σελίδες
206

Η μανία της φύσης και ο άνθρωπος

Υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζεις για να περάσεις την ώρα σου. Βιβλία που τα διαβάζεις και τα απολαμβάνεις. Υπάρχουν, όμως, και βιβλία που όταν τα τελειώσεις σε στοιχειώνουν, σε ακολουθούν. Τέτοιο είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Λοράν Γκοντέ, ενός πολύ σημαντικού Γάλλου συγγραφέα που, αν και ξεκίνησε να γράφει θεατρικά έργα, ασχολήθηκε και με το μυθιστόρημα και βραβεύτηκε το 2004 με το βραβείο Goncourt.

Η ιστορία τοποθετείται στη Νέα Ορλεάνη. Ο τυφώνας Κατρίνα πλησιάζει την πόλη και οι κάτοικοι προσπαθούν να την εγκαταλείψουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Όχι, όμως, όλοι. Η γριά νέγρα Ζοζεφίν, η οποία δεν φοβάται κανέναν και τίποτα, που κοιτάζει κατάματα τους λευκούς και τους αναγκάζει να τη σεβαστούν, αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Ο Κιάνου, ένας ταλαιπωρημένος άντρας με βαρύ ψυχικό φορτίο, τρέχει προς την πόλη που όλοι εγκαταλείπουν για να βρει τη Ρόουζ, τη γυναίκα που αγαπά και την οποία είχε εγκαταλείψει έξι χρόνια πριν. Ένας ιερέας νιώθει την επίθεση της φύσης σαν μια δοκιμασία του Θεού προς την πίστη του και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει ποια είναι η αποστολή του μέσα στο χάος που επικρατεί. Μερικοί φυλακισμένοι βρίσκουν την ευκαιρία να αποδράσουν από τη φυλακή, όπου τους έχουν παρατήσει για να πνιγούν. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες τρέχουν προς μια σωτηρία που μπορεί και να μην υπάρχει.

Ο Γκοντέ γράφει ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα, με εναλλαγή ανάμεσα σε πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση, με σύντομα κεφάλαια και κοφτή αφήγηση. Η ιστορία του ακολουθεί την πορεία του τυφώνα: αγωνιώδης αναμονή, αμφίβολη επιβίωση, απελπιστικές συνέπειες. Οι χαρακτήρες ακολουθούν αυτά τα στάδια, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν από ένα φυσικό φαινόμενο που δεν ελέγχεται, δεν περιορίζεται. Με λόγο δυνατό, εσωτερικό και ειλικρινή, ο συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη δίπλα στον κάθε χαρακτήρα ώστε να νιώσει την αγωνία του, να ακούσει την ανάσα του. Και το καταφέρνει. Όποιος κι αν είναι ο χαρακτήρας -είτε η γριά Ζοζεφίν, είτε οι φυλακισμένοι-, τραβά την προσοχή. Η αγωνία για την τύχη τους είναι ίδια για όλους, γιατί ο Γκοντέ δεν κάνει διακρίσεις, κοιτάζει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Σε έναν κόσμο που μετρά τις καταστροφές με αριθμούς και ποσοστά, ο Λοράν Γκοντέ μετρά το κάθε άτομο, την κάθε ψυχή.

Σε έναν κόσμο που κοιτά με λύπη τις ισοπεδωμένες πόλεις, αυτός κοιτά τις χαμένες ζωές και βάζει τη Ζοζεφίν, με την αστείρευτη δύναμή της, να τραγουδά το ρυθμικό τραγούδι της επιβίωσης των απελευθερωμένων ψυχών, αυτών που ζουν προσπαθώντας και που πεθαίνουν παλεύοντας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ