Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

Ο ΙΕΡΟΣΥΛΟΣ

18.12.2011
facebook email
Ο ΙΕΡΟΣΥΛΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Πίπη
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-447-7
Σελίδες
487

Εγκλήματα και διαφθορά στη σταλινική Σοβιετική Ένωση

Ο William Ryan, παρότι εργαζόταν ως νομικός σύμβουλος στο City, παράλληλα έγραφε σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή και το αστυνομικό μυθιστόρημα. «Ο ιερόσυλος» είναι το ντεμπούτο του, το οποίο εγκαινιάζει μια σειρά μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Αλεξέι Κόρολεφ.

Η ιστορία τοποθετείται στη Μόσχα του 1936, την περίοδο που ξεκινά η μεγάλη εκκαθάριση του Στάλιν. Σε μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία και πάνω στην Αγία Τράπεζα βρίσκεται ακρωτηριασμένο το σώμα μιας νεαρής κοπέλας. Την υπόθεση καλείται να ερευνήσει ο ταλαντούχος της Διεύθυνσης Ποινικών Ερευνών και λοχαγός της Πολιτοφυλακής, Αλεξέι Κόρολεφ. Στην πορεία της έρευνάς του ανακαλύπτει ότι το θύμα είναι Αμερικανή πολίτης, ενώ ενδιαφέρον για την υπόθεση εκφράζει και η ΝιΚαΒεΝτε, η μυστική αστυνομία. Όταν αργότερα ανακαλύπτονται τα πτώματα ενός ληστή και ενός ταγματάρχη της ΝιΚαΒεΝτε, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Τι είναι αυτό που συνδέει τα τρία θύματα και τι ρόλο παίζει το παράνομο εμπόριο εικόνων που διεξάγει η ίδια η σοβιετική κυβέρνηση; Ο Κόρολεφ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ξέρει ότι κάθε λάθος του μπορεί να τον στείλει στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Σιβηρία.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος είναι ένας άνθρωπος αντιφάσεων: αυστηρός αστυνομικός, αλλά και άνθρωπος που διατηρεί ακόμα την πίστη του, δύσπιστος και επιφυλακτικός, αλλά με ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Ο συγγραφέας τοποθετεί τον χαρακτήρα του σε μια σκληρή κοινωνία. Η Μόσχα περιγράφεται με μελανά χρώματα: φτώχια, καχύποπτοι κάτοικοι, έτοιμοι να καταδώσουν ο ένας τον άλλον και μια πανίσχυρη μυστική αστυνομία, που κινεί τα νήματα και προβαίνει σε εγκληματικές ενέργειες χειρότερες από αυτές των κοινών κακοποιών. Σε μια εποχή, λοιπόν, που η διαφθορά ξεκινά από τα υψηλά κλιμάκια, η ακεραιότητα και το πείσμα του Κόρολεφ να ανακαλύψει την αλήθεια θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική του, αλλά και όσων βρίσκονται δίπλα του.

«Ο ιερόσυλος» είναι ένα δυνατό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με πλοκή που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και που καταφέρνει να βοηθήσει τον αναγνώστη να βιώσει την αγωνία του Κόρολεφ μέσα σε μια πνιγηρή και εχθρική Μόσχα. Πολύ καλή η μετάφραση της κυρίας Πίπη, με χρήσιμες επεξηγηματικές υποσημειώσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ