Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ

04.12.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μένης Κουμανταρέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5119-4
Σελίδες
155

Τρεις ανθρώπινες ιστορίες

Τον Αμερικανό συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ (1819-1891), όλοι τον γνωρίζουμε ως δημιουργό του κλασικού αριστουργήματος ''Μόμπυ Ντικ''. Τα τρία όμως διηγήματα στην παρούσα έκδοση μάς γνωρίζουν μια άλλη πλευρά του ταλέντου του: από τις περιπέτειες στις άγριες θάλασσες και τις ακραίες καταστάσεις που εξιστορούνται στα περισσότερα γραπτά του -βασισμένες και στην πολύχρονη εμπειρία του ως ναυτικού-, στρέφει το βλέμμα στις πολυάνθρωπες μεγαλουπόλεις του 19ου αι. και στα καθημερινά δράματα, στις ζωές των ανθρώπων που μόλις επιβιώνουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Στο πρώτο, ''Μπάρτλεμπυ, ο γραφιάς'', ο Μέλβιλ επιλέγει ως ήρωά του έναν ταλαίπωρο γραφιά σε δικηγορικό γραφείο και δημιουργεί έναν από τους πιο αινιγματικούς του χαρακτήρες. Αφηγητής της ιστορίας, ο δικηγόρος που προσλαμβάνει και κρατάει από οίκτο στη δουλειά τον πάμφτωχο ανθρωπάκο, που αναγκάζεται να μένει κρυφά τα βράδια στο γραφείο γιατί δεν έχει σπίτι. Αλλά εδώ έρχεται η ανατροπή: ο Μπάρτλεμπυ αντί να δείχνει ευγνωμοσύνη στον ευεργέτη του, σε κάθε εργασία που εκείνος του αναθέτει απαντά με την ίδια στερεότυπη απάντηση: ''Θα προτιμούσα όχι''. Ο εργοδότης του αρχικά παραξενεύεται, στη συνέχεια αγανακτεί και τον πιέζει αλλά η στάση του υπαλλήλου παραμένει ακλόνητη, οδηγώντας την ιστορία σε μία -με μαεστρία μεγάλη χτισμένη-, δραματική κορύφωση.

Στην ιστορία του ''Βιολιστή'', ένας νεαρός επίδοξος ποιητής φέρει βαρέως το γεγονός ότι τα ποιήματά του δεν βρίσκουν την αναγνώριση που εκείνος θεωρεί ότι αξίζουν. Ώσπου συναντά έναν βιολιστή, πρώην παιδί-θαύμα στην Αγγλία όπου κάποτε τα πλήθη συνέρρεαν για να τον ακούσουν: τώρα ζει απολύτως ικανοποιημένος στην αφάνεια και σε μια αξιοπρεπή φτώχεια, παραδίδοντας μαθήματα βιολιού, ενώ κρατάει το ταλέντο του για την προσωπική του ευχαρίστηση και για τους λίγους που μπορούν πραγματικά να εκτιμήσουν την τέχνη του.

Η τρίτη ιστορία είναι, κατά την εκτίμησή μου, ένα αριστοτεχνικό διήγημα και ταυτόχρονα εξαιρετικά αληθινό κείμενο, ανθρώπινο και συγκινητικό. Ο αφηγητής έχει αγοράσει το παλιό σπίτι ενός κάποτε πλούσιου και δημοφιλούς εμπόρου, του Τζίμυ Ρόουζ, που καταστράφηκε οικονομικά και έζησε για να δει όλους εκείνους που απλόχερα τραπέζωνε και δεξιωνόταν στο σπίτι του, να του γυρίζουν την πλάτη και να τον εγκαταλείπουν στη δυστυχία του. Υπάρχουν δύο σημεία για τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσω σ' αυτό το διήγημα: για την απίστευτη τέχνη και ομορφιά της γραφής του Μέλβιλ ενώ περιγράφει το ''δώμα με τα ρόδα και τα παγώνια'' του Τζίμυ Ρόουζ, όπου η περιγραφή μιας ταπετσαρίας ανάγεται σε φιλοσοφικό στοχασμό (και σοβαρολογώ απολύτως), και για τη γνήσια ευαισθησία, χωρίς ίχνος μελοδραματισμού, με την οποία αποδίδει με σε μία μόνο φράση την κατάπτωση του ήρωά του: όταν περιφέρεται με τα τριμμένα ρούχα του σε απογευματινά τέια όπου μόλις και ανέχονται την παρουσία του, για λίγο ''ξευτιλισμένο τσάι με φρυγανιές''.

Η δύναμη της γραφής του Μέλβιλ δημιουργεί τρία μικρά λογοτεχνικά αριστουργήματα, ενώ η ομορφιά και η στιβαρότητα της γλώσσας του αποδίδεται εξαιρετικά από τον Μένη Κουμανταρέα που έχει γράψει επίσης και τον πρόλογο της έκδοσης, η οποία συμπληρώνεται και από χρονολόγιο της ζωής και του έργου του συγγραφέα. Αξίζει να ξεχωρίσετε αυτό το βιβλίο και να το διαβάσετε. Η κλασική λογοτεχνία αποτελεί μια κολυμπήθρα του Σιλωάμ, όπου μπορούμε να ξεπλύνουμε το μυαλό και την ψυχή μας. Ειδικά σήμερα, το έχουμε απολύτως ανάγκη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ