Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

19.11.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δημήτρης Αρβανίτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-325-971-8
Σελίδες
355

''Θα έρθουν απαλές βροχές...''

Τι θα μπορούσα ειλικρινά να πω, μέσα στα πλαίσια μιας παρουσίασης βιβλίου, γι' αυτό το κλασικό πλέον κείμενο της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα; Όχι μόνο γιατί είναι από κάθε άποψη -σύλληψη, δομή, γλώσσα περιεχόμενο-, ένα αριστούργημα που απλά πρέπει να διαβάσετε είτε είστε φαν είτε όχι της επιστημονικής φαντασίας (αν και η κατάταξη αυτή το αδικεί, αφού όπως όλα τα σημαντικά έργα ξεπερνά τις ετικέτες), αλλά κυρίως γιατί είναι ένα βιβλίο που αγαπώ: και ναι, μπορείς να αγαπήσεις τα βιβλία, όπως ακριβώς και τους ανθρώπους. Είμαι αληθινά χαρούμενη που μέσα στο κλίμα αγωνίας, που και στον χώρο των εκδόσεων επικρατεί, επανεκδόθηκε από την Άγρα, σε μια εξαιρετική μετάφραση, με πρόλογο του Μπόρχες, εισαγωγή του Μπράντμπερυ και δύο ακόμα ιστορίες (''Η απεραντοσύνη, ''Άσερ Β΄'') που δεν υπήρχαν στην αρχική έκδοση στα ελληνικά (Απόπειρα-1992), αυτό το υπέροχο βιβλίο.

Το ξέρω πως κάπου εδώ θα πρέπει να σταματήσω να παραληρώ από την ευχαρίστηση, αν και μου είναι δύσκολο, και να πω δύο λόγια για το κείμενο: γραμμένο από τον σπουδαίο Ρέυ Μπράντμπερυ μεταξύ 1947-49, αφηγείται χρησιμοποιώντας τη φόρμα μικρών ιστοριών πάνω σε έναν κοινό άξονα, το χρονικό του εποικισμού του Άρη από τους γήινους, από το 2030 έως το 2057. Οι γήινοι εισβάλλουν στον κατοικημένο, κόκκινο πλανήτη αρχικά με διαστημικές αποστολές, έπειτα σε κύματα αποίκων. Μολύνουν την ομορφιά του και τον καταστρέφουν, όπως ακριβώς έκαναν και στον δικό τους πλανήτη. Αλλά ακόμα κι αν οι Αρειανοί χάνονται από τις άγνωστες σε αυτούς ασθένειες που έφεραν οι άποικοι, ο Άρης είναι εκείνος που θα αλλάξει τελικά τους γήινους και θα τους εποικήσει...

Αδυνατώ να μιλήσω για τον λυρισμό και την ποίηση (που διατρέχει όλο το κείμενο, με στίχους του Λόρδου Βύρωνα και άλλων ποιητών), τη δύναμη και την τέχνη της γραφής του Μπράντμπερυ - είναι πάνω από τις δυνατότητές μου να τα μεταφέρω. Μόνο τούτο θα πω: υπάρχουν ιστορίες όπου τα δάκρυα κυλούν καθώς διαβάζεις και απλά τα σκουπίζεις βιαστικά για να μην σου θολώνουν τα μάτια, γιατί θέλεις να συνεχίζεις να διαβάζεις... για πάντα - τόση είναι η ομορφιά τους! Δεν ξέρω αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιες, αφού είναι όλες μια αλληλένδετη ενότητα, αλλά η πρώτη, η ιστορία της Ύλλα, μιας Αρειανής που προαισθάνεται την άφιξη των γήινων και η προτελευταία ''Θα έρθουν απαλές βροχές'' (από το ομώνυμο ποίημα της Sara Teasdale), με το άδειο, αυτοματοποιημένο σπίτι που συνεχίζει να λειτουργεί αν και δεν το κατοικεί πια κανείς, είναι νομίζω κορυφαίες.

Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο ολόκληρο για να σας πείσω να διαβάσετε ''Τα χρονικά του Άρη''. Κλείνω όμως, όχι με την προτροπή να το διαβάσετε, αλλά με τη διαβεβαίωση ότι αν ανοίξετε τις σελίδες του, θα φωτίσει τη ζωή σας...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ