Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΙΧΝΗ

19.11.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΙΧΝΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βασιλική Κνήτου
Κατηγορία
ISBN
978-960-496-017-0
Σελίδες
368

Όταν τα ίχνη γίνονται δρόμος

Ορισμένες φορές, ακολουθώντας την πορεία ενός ανθρώπου, διαπιστώνουμε πράγματα για εκείνον, τα οποία αγνοούσαμε, ακόμα και αν επρόκειτο για πολύ κοντινό μας άτομο. Γνωρίζουμε γεγονότα και πρόσωπα, που διαδραμάτιζαν διάφορους ρόλους, μαθαίνουμε πράγματα που αδυνατούσαμε να φανταστούμε ότι άρεσαν ή ασχολιόταν το άτομο του οποίου τα ίχνη ακολουθούμε.

Όταν η αρχαιολόγος Λουίζ Καντόρ επιστρέφει στη Σουηδία, βρίσκει το γιο της νεκρό στο διαμέρισμά του. Αντιλαμβάνεται αμέσως ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία, όπως θα ισχυριστούν οι αστυνομικές αρχές, αλλά για φόνο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η Λουίζ επιδίδεται σε μια ασταμάτητη έρευνα, διαπιστώνοντας ότι αγνοεί σημαντικό κομμάτι της προσωπικής ζωής του γιου της. Ζητώντας τη συνδρομή του από καιρού χαμένου πρώην συζύγου και πατέρα του νεκρού γιου, η αρχαιολόγος ακολουθεί τα ίχνη που άφησε πίσω του ο γιος της.

Οι έρευνες θα οδηγήσουν τη Λουίζ στην Αφρική. Εκεί, σε μια ήπειρο βασανισμένη και μονίμως υπό τη σπάθη του θανάτου, θα αναζητήσει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι που θα ολοκληρώσει το παζλ της δολοφονίας. Ερχόμενη όμως αντιμέτωπη με τις ασθένειες, το φόβο, τη φτώχεια και τη διαφθορά, η Λουίζ θα αντιληφθεί ότι σημαντικά συμφέροντα παίζονται πίσω από τη δολοφονία του γιου της.

Το βιβλίο του Χένινγκ Μάνκελ σε αρκετά σημεία μου θύμισε το βιβλίο του Τζον Λε Καρέ «Ο επίμονος κηπουρός». Μια δολοφονία, η αναζήτηση, και τέλος ένα σκηνικό με ευρύτερο και πιο οικουμενικό φάσμα, αναδεικνύοντας την καθημερινότητα μιας ηπείρου που αργοπεθαίνει, καθώς γίνεται το πειραματόζωο μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ από τα πιο θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι οι ρεαλιστικοί χαρακτήρες. Το έργο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, ενώ οι διάλογοι προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας, δίνοντας ταυτόχρονα και την ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων που συνθέτουν το όλο σκηνικό. Εξαιρετική είναι η περιγραφή εικόνων, προσώπων, τοπίων και σκηνικών, προσδίδοντας μια πιο «γεμάτη» παρουσίαση της υπόθεσης.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο, που μπορεί μεν η αστυνομική υφή να μένει κατά σημεία σε δευτερεύοντα ρόλο, όμως τόσο η αφήγηση, όσο και οι καταστάσεις που επιχειρεί να αναδείξει, το χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα αναγνώσιμο βιβλίο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ