Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΒΕΚΙΟ

31.10.2011
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΒΕΚΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φανή Σπυριδάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4204-5
Σελίδες
304

Οι συνταγές της ζωής

Η Μαρία Στράνη-Ποτς γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1946. Αποφοίτησε από τη Σχολή Σλαβικών και Ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 1969 ταξίδεψε πολύ με το σύζυγό της και έζησε στην Αιθιοπία, στην Κένυα, στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στην Τσεχοσλοβακία, στη Σουηδία και στην Αυστραλία, όπου πέρασε εφτά χρόνια με έδρα το Σίδνεϊ. Ζει σήμερα μεταξύ Κέρκυρας και Λονδίνου.

Στο βιβλίο της με τον τίτλο «Η γάτα του Πορτοβέκιο», σε ένα βορινό ψαράδικο χωριό της Κέρκυρας, μια γάτα, η Μαμή, γίνεται ο παρατηρητής της ζωής των κατοίκων του χωριού. Εκεί πάει και ο χήρος Τόνι μαζί με την κορούλα του, Λουΐζα, για να παντρευτεί την πλούσια Ανθούλα. Αγοράζει το αρχοντόσπιτο του χωριού, εγκαθίσταται και γίνεται ένα με τους υπολοίπους. Το ίδιο καταφέρνει και η κόρη του η οποία επιτέλους ξαναποκτά μια μαμά. Εκεί επίσης ζουν η Χαρά, με τον καπετάνιο άντρα της Σπύρο, ο ψαράς Πέτρος με τη γυναίκα του Αδελαΐδα, την κόρη τους Θεοδώρα με τον αγαπημένο της ναύτη, η χήρα Ζωή με την κορούλα της Μαρία, η Αιμιλία, η Ρένη, η ερωμένη του παπά η χοντρο-Φόνη, ο Παύλος, η παπαδιά Έλενα με τα παιδιά της, ο Γιώργος με την οικογένειά του, ενώ το διαφορετικό «χρώμα» στο χωριό δίνουν το Λοιμοκαθαρτήριο, όπου στον τοίχο γίνονταν οι εκτελέσεις των αντιφρονούντων, η ψαρόβαρκα «Αλίκη» και το σφαγείο, που τρεις φορές την εβδομάδα βάφει τη θάλασσα κόκκινη από το αίμα των ζώων που κυλά εκεί.

Μια κοινωνία του ’50 με στερεότυπα, πειθαρχία, αντιφρονούντες, εκτελέσεις, βία, φτώχια και όνειρα συναντιέται και παράλληλα κολάζεται από τις ακολασίες και προδοσίες του εκπροσώπου του Θεού, του Παπα – Αντώνη. Όμως, με το χρόνο, όλα αλλάζουν. Οι πολιτικές αντιθέσεις ξεθωριάζουν, οι άνθρωποι μονιάζουν, ερωτεύονται, ζευγαρώνουν, άλλοτε με έρωτα, άλλοτε με βία, άλλοι μένουν μόνοι, άλλοι γίνονται πλούσιοι, άλλοι φτωχοί, άλλοι ξιπασμένοι, άλλοι δακτυλοδεικτούμενοι, όλοι όμως μαζί, όμοιοι και διαφορετικοί, πλέκουν το δίχτυ του ιστού που λέγεται κοινωνία του Πορτοβέκιου, κατανοώντας τις χαρές και τις λύπες όλων. Και μέσα σε όλα αυτά, πάντα και μια διαφορετική συνταγή. Για να νοστιμίσει η ζωή. Ο μόχθος της. Συνταγές που κουβαλούν τις μνήμες και τις γεύσεις του χρόνου που πέρασε. Όπως τα λουλούδια στις αυλές. Όμως ο εμφύλιος παραμένει παντού. Τότε με τους άλλους, τώρα με τους εαυτούς τους. Το μόνο σταθερό είναι η εναλλαγή των εποχών, οι γιορτές και τα έθιμα που φέρνουν μαζί τους τις γεύσεις και τις μυρωδιές από τα ανάλογα μαγειρέματα που συγκεντρώνουν όλους γύρω από το τραπέζι. Η μόνη που γλιστρά απρόσκλητη και αρπάζει το φαγητό, είναι η γάτα η Μαμή. Ένα ζώο ανεξάρτητο και απρόβλεπτο που προπορεύεται όλων των θρησκευτικών περιφορών και που αγαπούν όλοι.

Η Μαρία Στράνη – Πότς, με γλαφυρότητα, ποιητικότητα και τρόπο γραφής που παραπέμπει σε κείμενα κλασικής λογοτεχνίας αποτυπώνει θαυμάσια μιαν άλλη εποχή. Οι περιγραφές της σαν τουριστικοί οδηγοί καταγράφουν συνήθειες και έθιμα των κατοίκων εντοπίζοντας και τις φθορές των κτιρίων από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια ματιά της Κέρκυρας γεμάτη από φύση, ανθρώπους, κατοικίδια και συνταγές. Ένα μείγμα ζωής, νοσταλγίας και ευλογίας. Ταυτόχρονα, υπόγειες ανθρώπινες σχέσεις έρχονται σε αντίθεση με αυτό που κοινωνικά υπηρετούν, δηλώνοντας το βάρβαρο και βίαιο που μπορεί να φωλιάζει στο βάθος της ανθρώπινης ψυχής. Τέλος, η κοινωνία μακριά από πολιτικές διαφορές, προδοσίες και βιασμούς, με κατανόηση και αγάπη συνεχίζει τη ζωή γύρω από το καθημερινό της τραπέζι. Έρωτας, θάνατος, γεύμα, τρεις άξονες, γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η ζωή. Ίσως αυτό να θέλει η συγγραφέας να πει διαλέγοντας ταυτόχρονα έναν πολύ έξυπνο τρόπο να προβάλει τις πολύ νόστιμες κερκυραϊκές συνταγές της.

Ποια είναι η γάτα που «κλέβει» το φαγητό; ενώ παρακολουθεί και αφηγείται τη ζωή όλων; Μήπως, η ίδια η συγγραφέας;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ