Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΚΥΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ

31.10.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΥΜΑΤΑ ΝΕΚΡΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βίκυ Μυλωνοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6665-70-7
Σελίδες
498

Μια νύχτα πέρα από το Τείχος

Στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του ''Δάσους με τα Χέρια και τα Δόντια'' της Carrie Ryan, τα ζόμπι που έχουν κατακλύσει τη γη στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο της έχουν πλέουν εξελιχθεί σε κυρίαρχο είδος, τους Μούντος. Οι απομονωμένες αγροτικές κοινότητες δεν υπάρχουν πια, μόνο κάποιες πόλεις όπου έχει συγκεντρωθεί ο πληθυσμός που δεν έχει μολυνθεί, προστατευμένες με ψηλά τείχη.

Σε μια τέτοια πόλη, στην ακτή του ωκεανού, ζει η Γκάμπι: η μητέρα της ήρθε κάποτε από το δάσος, αφήνοντας πίσω το παρελθόν της και όσους αγαπούσε για να επιβιώσει. Ζουν στο φάρο και επιβλέπουν την ακτή: γιατί κάθε μέρα με την παλίρροια, οι Μούντος αναδύονται από το νερό και δική τους δουλειά είναι να τους εξοντώνουν πριν πλησιάσουν στην πόλη. Δεν μοιάζει με φυσιολογική ζωή για μια έφηβη, αλλά στον κόσμο της Γκάμπι είναι η καθημερινή ρουτίνα. Ώσπου παρασύρεται από την κολλητή της φίλη και το αγόρι που της αρέσει σε μια βραδινή βόλτα έξω από το Τείχος. Φυσικά οι Μούντος θα τους επιτεθούν και μια αλυσίδα γεγονότων θα οδηγήσει την Γκάμπι πίσω στο δάσος, εκεί όπου όλα όσα φοβάται περιμένουν, πεινασμένα...

Η μεγαλύτερη επιτυχία και η μεγαλύτερη δυσκολία σε ένα βιβλίο του φανταστικού είναι η πειστικότητα του κόσμου που δημιουργεί ο συγγραφέας. Η Ryan κατορθώνει να μην αναρωτιέται ή να προβληματίζεται στιγμή ο αναγνώστης για την αληθοφάνεια όσων περιγράφει, το σύμπαν της είναι στέρεο και αληθινά τρομακτικό - ειδικά ο τρόπος που παρουσιάζεται η απελπισμένη πείνα των Μούντος σε κάνει ν' ανατριχιάζεις. Οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις από το παρελθόν, που εμπλουτίζουν την πλοκή, κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο, ενώ η κινηματογραφική φόρμα της γραφής λειτουργεί άψογα.

Έχω μόνο μία αντίρρηση, ως προς την εμμονή της συγγραφέως στην εξαντλητική περιγραφή της εφηβικής συμπεριφοράς και του τρόπου σκέψης. Κατανοώ ότι οι έφηβοι αποτελούν το βασικό κοινό της, άρα πρέπει να μιλήσει με τους δικούς τους κώδικες, αλλά θεωρώ ότι υπερβάλλει σε αρκετά σημεία, μειώνοντας τη δύναμη και τον τρόμο του σκοτεινού κόσμου του βιβλίου. Πάντως, αν και δεν είμαι έφηβη, το βιβλίο με κράτησε ξάγρυπνη δύο βράδια για να το τελειώσω - και ορισμένες σκηνές είναι αληθινά creepy για να τις διαβάζεις βράδυ! Ίσως γιατί δεν υπάρχει κανενός είδους μεταφυσικός τρόμος στην τριλογία της Ryan, ο κόσμος της πείθει ως ένα πιθανό, ζοφερό μέλλον για την ανθρωπότητα...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ