Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΝΟΥΒΕΛΕΣ

31.10.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΝΟΥΒΕΛΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-040-1
Σελίδες
213

Τρία λογοτεχνικά διαμάντια

Είναι πολύ όμορφο εκείνο το συναίσθημα της συγκίνησης και της γνήσιας λογοτεχνικής απόλαυσης, όταν ανακαλύπτεις, μέσα στο χάος τόσων εκδόσεων, κείμενα όπως οι τρεις νουβέλες του Γάλλου συγγραφέα Προσπέρ Μεριμέ. Γραμμένες μεταξύ των ετών 1829-1837, με λιτό ύφος και αριστοτεχνικό χτίσιμο της αφήγησης, είναι ιστορίες σκοτεινές και παράξενες που σε μαγνητίζουν μέχρι τέλους - γιατί τελικά αυτό είναι η ουσία της λογοτεχνίας, μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί και να διαβαστεί.

Στην ''Αφροδίτη της Ιλ'', ένα αρχαίο άγαλμα έρχεται στο φως σε μια γαλλική επαρχιακή πόλη: μια Αφροδίτη σκοτεινή στην όψη και τις προθέσεις, που θα ρίξει αυτό το σκοτάδι που φέρνει μαζί της, στις ζωές των θνητών που τόλμησαν να την ξυπνήσουν. Ο ''Ταμάνγκο'', πάλι, στην τρίτη ιστορία, είναι ένας γνήσιος αντιήρωας: ένας Αφρικανός φύλαρχος που πουλάει τα μέλη της φυλής του (ακόμα και τη γυναίκα του), στους λευκούς εμπόρους σκλάβων - ώσπου θα βρεθεί και ο ίδιος αιχμάλωτος σε ένα δουλεμπορικό πλοίο... Η δεύτερη νουβέλα, η ιστορία του Κορσικανού ''Ματέο Φαλκόνε'', είναι εκείνη που ξεχώρισα για τη δύναμη της γραφής της, την άγρια ομορφιά της Κορσικής που ο Μεριμέ αποδίδει εξαιρετικά, την ανατροπή με την οποία κλείνει αλλά και για τα ηθικά διλήμματα που θέτει στον αναγνώστη.

Εξαιρετική είναι η δουλειά των επτά μεταφραστών (Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Μαρία-Χριστίνα Γεωργάτου, Πέννυ Μέγγουλη, Αμαλία Σταθάκη, Ιωάννα Χόνδρου, Θεώνη Χρυσανθοπούλου) και το επίμετρο από την Τατιάνα Τσαλίκη-Μηλιώνη, όπου μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα από το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1841.

Οι νουβέλες διαβάζονται απνευστί και παρά την απόσταση του χρόνου διατηρούν όλη την ομορφιά αλλά και την ιδιαιτερότητά τους, αφήνοντας στον αναγνώστη ν' αποφασίσει για το τι είναι πραγματικότητα και τι όχι και κυρίως για το πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η αλήθεια για τον καθένα. Διαβάστε το, θα το απολαύσετε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ