Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΚΑΜΠΟΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

17.07.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΚΑΜΠΟΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Γιαννοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2773-1
Σελίδες
211

Ανήκω σε εκείνους, τους πολλούς, που διάβασαν το ''Πέδρο Πάραμο'' - το σχεδόν μυθικό μυθιστόρημα του Μεξικανού συγγραφέα Χουάν Ρούλφο, και έμειναν σχεδόν κεραυνοβολημένοι από τη δύναμη και την ποίηση τής γραφής του. Ανυπομονούσα λοιπόν και για τα δεκαεπτά διηγήματα της παρούσας συλλογής, γνωρίζοντας βέβαια ότι προηγούνται χρονικά του ''Πάραμο'' και ίσως να μην φτάνουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Αλλά έκανα λάθος, γιατί και εδώ ο συγγραφέας φτιάχνει ένα μοναδικό σύμπαν, όπου το πραγματικό και το εξωπραγματικό συνυπάρχουν ταυτόχρονα και απόλυτα ρεαλιστικά, ενώ και πάλι η προφορικότητα της γλώσσας, παράξενη μαζί και οικεία, λειτουργεί με έναν τρόπο που μπορώ να περιγράψω μόνον ως εξής: είναι λες και ένας νεκρός πρόγονος έρχεται στον ύπνο σου και σου ψιθυρίζει στο αφτί τις ιστορίες του με εικόνες τόσο δυνατές, ώστε τις βλέπεις να ξεδιπλώνονται στην οθόνη του μυαλού σου.

Η ξερή και άνυδρη γη του κάμπου, όπου σχεδόν δεν φυτρώνει τίποτα, είναι ο πυρήνας της αφήγησης σε όλα τα διηγήματα: πάνω της άνθρωποι φτωχοί παλεύουν να επιβιώσουν, ερωτεύονται και πεθαίνουν συχνά βίαια, επαναστατούν ή υποτάσσονται, ζουν κάτω από το ανελέητο φως και χάνονται σιωπηλά μέσα στη νύχτα... Αν και όλα τα διηγήματα έχουν τη δική τους θέση και το δικό τους λόγο ύπαρξης στο σύμπαν του Ρούλφο, θεωρώ αριστουργήματα πέραν πάσης συγκρίσεως τα ''Είναι που είμαστε πολύ φτωχοί'', ''Δεν ακούς να γαυγίζουν τα σκυλιά'' και το συγκλονιστικό ''Η κληρονομιά της Ματίλντε Αρκάνχελ'' - κάθε συγγραφέας αν είχε γράψει έστω και μόνο αυτό το διήγημα, θα μπορούσε να φύγει ευχαριστημένος από το μάταιο τούτο κόσμο! Εξαιρετική είναι και η μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου, που είχε το δύσκολο έργο να μεταφέρει στα ελληνικά την ιδιαιτερότητα της γλώσσας του Ρούλφο.

Ο κόσμος του βιβλίου είναι κλειστός, στοιχειωμένος, απελπισμένος. Ταυτόχρονα είναι μαγικός, ποιητικός και κατά ένα μυστηριώδη τρόπο αληθινός - και όπως και στον ''Πέδρο Πάραμο'', μπαίνει μέσα σου, σε κατοικεί και σε ''μπολιάζει'' με τη μαγεία του...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ