Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ

02.07.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τόνια Κοβαλένκο
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5108-8
Σελίδες
309

«Μέχρι που είδαμε ότι εμείς, οι μαύροι, ήρθαμε δίχως το παραμικρό. Ήρθαμε
γυμνοί: αφήσαμε τα πάντα πίσω μας, επειδή ήρθαμε εμείς πρώτοι. Όσο για
τους λευκούς… καταλάβαμε ότι εμείς ερχόμαστε στον κόσμο βιαστικοί – αυτοί,
όμως, περιμένουν για όλα τα πράγματα, μην τυχόν κι αφήσουν τίποτα πίσω.»

                                                                                                                    (σελ. 245)

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να μην ασχολούμαστε με πράγματα και καταστάσεις που δε μας αφορούν, που εκτυλίσσονται μακριά από το σπίτι ή τη χώρα μας, που δεν αγγίζουν με κάποιο τρόπο τη δική μας καθημερινότητα. Αγνοούμε ή καλύτερα φροντίζουμε να αγνοούμε, όλα εκείνα τα στοιχεία που καταδεικνύουν την ανισότητα, την εκμετάλλευση, τον εξαναγκασμό, τη ληστεία κ.ά. Και είναι σίγουρο, με μαθηματική ακρίβεια, ότι όλα αυτά κάποια στιγμή θα τα πληρώσουμε.

Η Νομπελίστας συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ, γεννημένη στη Νότιο Αφρική, καταπιάνεται μ’ ένα ζήτημα που απασχόλησε και στιγμάτισε για 53 χρόνια τη χώρα της, το απαρτχάιντ, που στα ολλανδικά σημαίνει «διάκριση». Ο περιορισμός, η εκμετάλλευση, ο καθορισμός μιας κοινωνίας με βάση τις φυλετικές διακρίσεις και η ανωτερότητα των λευκών έναντι των μαύρων, δημιούργησαν μια κατάσταση που κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν, ενώ είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να την αφήσουν πίσω.

Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ήρωας της Γκόρντιμερ είναι ο Μέρινγκ, ένας λευκός πλούσιος γαιοκτήμονας, ο οποίος απολαμβάνει όλα τα προνόμια των λευκών της Νοτίου Αφρικής. Όλα μοιάζουν ιδανικά μέχρι τη στιγμή που η κατεύθυνση της ζωής του αλλάζει ολοκληρωτικά. Η γυναίκα και ο γιος του τον εγκαταλείπουν, όπως και η ερωμένη του, ενώ οι εργάτες αρχίζουν σταδιακά να αδιαφορούν για τις εντολές και τις επιθυμίες του. Παράλληλα η ξηρασία και στη συνέχεια οι πλημμύρες καταστρέφουν τη γη του. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση ο Μέρινγκ δεν αργεί να αντιληφθεί το αδιέξοδο και ότι μόνο με ριζικές αναθεωρήσεις και μετατροπές μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή.

Το έργο της Ναντίν Γκόρντιμερ είναι επενδυμένο με το ιδιαίτερό της ύφος, ενώ η γλώσσα εμπλουτίζεται από τις τοπικές διαλέκτους των μαύρων. Η απεικόνιση της αγροτιάς και των γενικότερων καταστάσεων της Νοτίου Αφρικής είναι εξαιρετική, καθώς σε όλο το βιβλίο αφήνει να φαίνονται σε δεύτερο πλάνο τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τόσο τους ανθρώπους της χώρας, όσο και των πιο μικρών κοινωνιών.

Διαβάζοντας το βιβλίο της σπουδαίας συγγραφέως μου δίδεται η αίσθηση ότι η Γκόρντιμερ έχει το χάρισμα να γράφει ακόμα και για το πιο απλό πράγμα με περίτεχνο και ουσιαστικό λογοτεχνικό τρόπο και ύφος, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα τα σημεία όπου θυμίζει τον Τζορτζ Όργουελ, μια αποστασιοποιημένη και ταυτόχρονα συναισθαντική ματιά απέναντι στα πρόσωπα και τις καταστάσεις, αποτυπώνοντας μια κατάσταση που περιγράφει περίτρανα το γκρίζο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ