Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΝΝΕΑ ΝΥΧΤΕΣ

15.06.2011
facebook email
ΕΝΝΕΑ ΝΥΧΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αθηνά Ψυλλιά
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5116-3
Σελίδες
176

Ταξίδι στα βάθη της ζούγκλας και της ψυχής

Το βιβλίο «Εννέα Νύχτες» του Βραζιλιάνου συγγραφέα και δημοσιογράφου Μπερνάρντο Καρβάλιο είναι αυτό που τον καθιέρωσε τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς και είναι αυτό με το οποίο εγκαινίασε έναν νέο τρόπο στη δουλειά του: την επιτόπια έρευνα στα μέρη όπου κάθε φορά εξελίσσεται μια ιστορία του.

Στις 2 Αυγούστου 1939, ο εικοσιεπτάχρονος Αμερικανός ανθρωπολόγος Μπιουλ Κουέιν αυτοκτονεί τελετουργικά, καθώς επιστρέφει από ένα ταξίδι στη βραζιλιάνικη ενδοχώρα. Κανένας δεν ξέρει την αιτία και τα γράμματα που αφήνει για να δοθούν στους δικούς του ανθρώπους δεν φωτίζουν καθόλου το μυστήριο. Το γεγονός δημιουργεί αναταραχή στον κόσμο των ανθρωπολόγων, αλλά σιγά σιγά ξεχνιέται. Εξήντα δύο χρόνια αργότερα ο αφηγητής του βιβλίου μαθαίνει κατά τύχη την ιστορία και αποφασίζει να την ερευνήσει. Καταφέρνει να εντοπίσει μέρος της αλληλογραφίας του ανθρωπολόγου και τη διαθήκη ενός μηχανικού που ήταν φίλος του Κουέιν τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Η έρευνά του θα τον οδηγήσει στο χωριό των Ινδιάνων Κραχό, στην Αμερική και το Σάο Πάολο και η επιμονή του ενισχύεται κάθε φορά που κάποιο εμπόδιο μπαίνει στο δρόμο του. Τα κίνητρα πίσω από την έρευνά του αρχικά δείχνουν καθαρά επαγγελματικά αλλά στο τέλος της ιστορίας οι πραγματικοί λόγοι αποκαλύπτονται.

Οι «Εννέα Νύχτες» είναι ένα πολύ απαιτητικό ανάγνωσμα. Κινείται ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ερευνητικό πόρισμα, προσπαθεί ταυτόχρονα να προσεγγίσει συναισθηματικά το χαρακτήρα του Κουέιν αλλά και να κρατήσει την ουδέτερη απόσταση του παρατηρητή. Έχει έναν μεθοδικό ερευνητή ως αφηγητή, αλλά τα κεφάλαιά του εναλλάσσονται με αποσπάσματα από τη διαθήκη του φορτισμένου και πιστού έως το τέλος μηχανικού, του φίλου του ανθρωπολόγου. Αλλά και ο αφηγητής χάνει την ψυχραιμία του, καθώς πλησιάζει στο τέλος, που για αυτόν ήταν το ξεκίνημα: τι τον οδήγησε πραγματικά να ασχοληθεί με την ιστορία αυτή, τι τον ώθησε να ψάξει τόσους ανθρώπους και να επισκεφθεί τόσα μέρη για να συλλέξει στοιχεία; Έτσι, ενώ μέχρι εκείνο το σημείο ήταν ένας αντικειμενικός ερευνητής, η αποκάλυψη των πραγματικών αιτίων φέρνει στην επιφάνεια τις δικές του αδυναμίες, τα δικά του αισθήματα.

Ο Μπερνάρντο Καρβάλιο δημιούργησε ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Αμερικανού ανθρωπολόγου Μπιουλ Κουέιν. Αλλά δεν θέλησε πραγματικά να δώσει απαντήσεις σε όσα ερωτήματα είχε θέσει στην αρχή: γιατί αυτοκτόνησε ο Κουέιν, γιατί εκεί και γιατί τότε; Όλα αυτά θα μείνουν αναπάντητα. Υπόνοιες απαντήσεων υπάρχουν στο βιβλίο, αλλά ο Καρβάλιο δεν ενδιαφέρεται για αυτές. Ενδιαφέρεται για τον προβληματισμό, την αναζήτηση και τη συνειδητοποίηση ότι μερικές φορές ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Όπου κι αν κρυφτείς δεν του ξεφεύγεις...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ