Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ

16.05.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μπαρουξής
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-797-4
Σελίδες
412

Σταυροδρόμι

Δεν είναι λίγες οι φορές που η καθημερινότητα του ανθρώπου διασταυρώνεται με άλλα άτομα, τα οποία δε γνωρίζει και που ενδεχομένως κάποτε να διαδραματίσουν ένα ρόλο στη ζωή του. Ή ακόμα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου άνθρωποι σχεδόν άγνωστοι σ’ εμάς, πρόσωπα που δεν θυμόμαστε ούτε το όνομά τους επηρεάζουν με κάποιο τρόπο την πορεία της ζωής μας.

Στο μυθιστόρημα της Ρουθ Ρέντελ διασταυρώνονται οι διαδρομές τριών διαφορετικών ατόμων, καθώς και των οικείων τους. Ο Γιουτζίν Ρεν, αντικέρ, δεσμευμένος και άνετος οικονομικά, ο Τζόελ Ρόουζμαν, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή αδράνεια και ψυχολογική παρακμή και ο Λανς Πλατ, μικροαπατεώνας που ζει στο σπίτι του θείου του. Κοινό τους σημείο είναι ένας φάκελος με χρήματα που πέφτει από τον Τζόελ, όταν εκείνος παθαίνει καρδιακό επεισόδιο. Το φάκελο βρίσκει ο Γιουτζίν και άμεσα αναρτά ένα χαρτί σε μια κολώνα κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο φάκελος, στο οποίο ενημερώνει για την εύρεση. Ο Λανς μόλις βλέπει το χαρτί σκέφτεται ότι θα μπορούσε εύκολα να εξαπατήσει τον άνθρωπο που βρήκε το φάκελο και να βγάλει κάποια λεφτά.

Με αφορμή αυτό το τυχαίο γεγονός ξετυλίγονται οι ιστορίες των τριών ηρώων, καθώς και των ανθρώπων που τους πλαισιώνουν, της Έλλα, της κοπέλας και αρραβωνιαστικιάς του Γιουτζίν, της μητέρας του Τζόελ και του θείου του Λανς, Τζίλμπερτ. Ένα γύρισμα της τύχης που αλλάζει τη ρότα των τριών ατόμων, αλλά και φέρνει στο φως γεγονότα που ήταν από χρόνια ξεχασμένα.

Ένα μυθιστόρημα δυνατό και έντονο, όπως αποτυπώνεται στο ύφος της συγγραφέως, που κλιμακώνεται μέσα από τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων του. Ξεκινώντας από την εισαγωγή όπου στήνει το σκηνικό της ιστορίας της, η Ρέντελ περιγράφει εκτενώς την περιοχή του Πορτομπέλο. Στη συνέχεια τοποθετεί και παγιώνει τους ήρωές της μέσα από τις δικές τους πράξεις και σκέψεις, ενώ δεν παραλείπει, όπως συνηθίζει, να τους ωθήσει στα όριά τους, ακόμα και πιο πέρα από αυτά. Χαρακτήρες που φαίνονται καθ’ όλα ρεαλιστικοί μέσα σ’ ένα πλαίσιο όπου η υπόθεση παίζει δευτερεύοντα ρόλο.

Η Ρέντελ επιτυγχάνει στο μυθιστόρημά της να αρπάξει τον αναγνώστη και να τον βουτήξει στο χείμαρρο της ιστορίας της, που κατά την ανάγνωση μοιάζει τόσο αληθινή και τόσο οικεία σαν να την έχει βιώσει ο ίδιος ο αναγνώστης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ