Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ

16.05.2011
facebook email
Ο ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Εριφύλη Μαρωνίτη
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5228-3
Σελίδες
285

Μονοπάτια που οδηγούν στην ψυχή

Η Αυστραλή συγγραφέας Κέιτ Γκρένβιλ είναι σίγουρα μια φωνή που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Κάτοχος του βραβείου Orange, υποψήφια για το Booker και με την αναγνώριση των αναγνωστών και των κριτικών, η Γκρέινβιλ ξέρει να αφηγείται ιστορίες που έχουν κάποια -ουσιαστική- αξία.

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τον Ντάνιελ Ρουκ, έναν ευφυή αλλά μοναχικό νεαρό, ο οποίος συμμετέχει σε μια αποστολή βρετανικών δυνάμεων και μιας ομάδας καταδίκων στην Αυστραλία στα τέλη του 18ου αιώνα. Όντας συνηθισμένος να απομονώνεται και έχοντας την αποστολή να καταγράψει την πορεία ενός κομήτη που αναμένεται να εμφανιστεί, ο Ντάνιελ στήνει το παρατηρητήριό του μακριά από όλους. Αρχικά νομίζει ότι αυτό που αναζητούσε βρίσκεται στην παρατήρηση του ουρανού. Αργότερα, όμως, η γνωριμία του με τους ιθαγενείς και ιδιαίτερα με τη δωδεκάχρονη Τάγκαραν, του δείχνει τον πραγματικό δρόμο. Στην προσπάθειά του να μάθει τη γλώσσα τους και να τους κατανοήσει, αρχίζει να αμφισβητεί όσα θεωρούσε δεδομένα: την εξουσία, την υπακοή, την ίδια τη γνώση του κόσμου. Τότε έρχεται η στιγμή να επαναπροσδιορίσει το μικρόκοσμό του και όσα έχουν αξία. Επαναστατεί απέναντι σε ό,τι θεωρεί άδικο και ρισκάρει την ίδια του τη ζωή για να υπερασπιστεί αυτό που θεωρεί ότι είναι σωστό.

Το μυθιστόρημα δεν βασίζεται πάνω στη δράση: δεν υπάρχουν συγκλονιστικά γεγονότα γύρω από τα οποία να έχει δομηθεί η ιστορία. Όλα στρέφονται γύρω από μια συνεχή αναζήτηση: ο Ντάνιελ από μικρό παιδί ψάχνει να βρει το πού πραγματικά ανήκει. Η άγνωστη Αυστραλία του δίνει την ευκαιρία να αισθανθεί ότι ο τόπος τον περίμενε. Οι άνθρωποί της του δείχνουν το δρόμο να πιστέψει στις προσταγές της ψυχής του. Μέσα από τον αγώνα του να μάθει τη γλώσσα τους, ανακαλύπτει την αξία της συντροφικότητας και της άδολης αγάπης, τη σημασία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Έτσι, κατανοεί ότι η κλίση του δεν είναι η παρατήρηση των άστρων αλλά η παρατήρηση των ανθρώπων και η παροχή βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη.

Το μυθιστόρημα διακρίνεται από έναν πλούτο συναισθημάτων που καθηλώνουν τον αναγνώστη. Όταν τελειώνει και διαβάζει κάποιος το σημείωμα της συγγραφέως που δηλώνει ότι η ιστορία έχει στοιχεία από πραγματικά γεγονότα, τότε σίγουρα θα μισοχαμογελάσει εντυπωσιασμένος από το θησαυρό αξιών και συναισθημάτων που κέρδισε ο πραγματικός Ντάνιελ και που εμείς, οι σημερινοί παρατηρητές του κόσμου και των ανθρώπων, δεν θα βιώσουμε ποτέ... γιατί έχουμε χάσει το δρόμο που οδηγεί στον άλλο, στον διπλανό ή τον απέναντι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ