Έχουμε διαβάσει 2980 βιβλία

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

16.05.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
ΠΕΡΣΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΗ
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-867-6
Σελίδες
243

Θεία Δίκη

Για τον Ναγκίμπ Μαχφούζ τι μπορεί να πει κανείς. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς, μολονότι στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως διαδεδομένος. Αποβιώσας το 2006, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας το 1988. Τα βιβλία του έχουν το ιδιαίτερο χάρισμα να είναι διδακτικά υπό τη σκέπη της μυθιστοριογραφίας, επενδυμένα με απλό τρόπο, ταπεινά ανθρώπινο, επιβλητικά συναισθηματικό, θεϊκά αντιλαμβανόμενο.

Στο συγκεκριμένο έργο ο Ναγκίμπ Μαχφούζ καταπιάνεται μ’ ένα εξαιρετικό θέμα, που προκαλεί ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Ενώπιον του θρόνου, του θεϊκού δικαστηρίου οδηγούνται όλοι όσοι επηρέασαν έντονα την Αίγυπτο από τα πρώτα χρόνια της χώρας έως τη σύγχρονη εποχή. Η ολομέλεια του δικαστηρίου απαρτίζεται από τον Όσιρι, την Ίσιδα, τον Ώρο και τον Θωθ, το γραμματέα.

Ενώπιον του Συμβουλίου λοιπόν φτάνουν άνθρωποι γηγενείς, ξένοι, αλλόθρησκοι που έζησαν ή κυβέρνησαν την Αίγυπτο και έπαιξαν ρόλο στην πορεία της χώρας ανά τους αιώνες. Κρίνονται από το δικαστήριο και αναλόγως τους δίνεται πιστοποιητικό επαίνου και κάθονται δίπλα στους θεούς ως επιβράβευση. Άλλοι παίρνουν πιστοποιητικό ασημαντότητας, προκειμένου να κριθούν έπειτα από το δικαστήριο της δικής τους θρησκείας ή απλά περνούν στη βόρεια Πύλη, όπου είναι ο τόπος των ασήμαντων. Και τέλος υπάρχουν και άλλοι που στέλνονται στη δυτική Πύλη, όπου βρίσκεται η κόλαση.

Το έργο είναι δομημένο σε κεφάλαια μικρά που δυναμώνουν το ύφος του κειμένου, τριτοπρόσωπη αφήγηση με λιτή γλώσσα και ένα ύφος υποβλητικό που μαγνητίζει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ο συγγραφέας δεν αναλώνεται στα ιστορικά στοιχεία που αφορούν τον κάθε κρινόμενο ξεχωριστά, αλλά περισσότερο επικεντρώνεται στις πράξεις του και την κρίση του Συμβουλίου. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι ανάμεσα στους κρινόμενους που παρίστανται στις κρίσεις των επόμενων, ως βραβευθέντες, καθώς μέσα από τις στιχομυθίες τους πολλές φορές καταδεικνύεται η χρήση (και η κατάχρηση) της εξουσίας, ακόμα κι αν το έργο τους κρίθηκε θετικό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μετάφραση της Πέρσας Κουμούτση είναι εξαιρετική.

Ως κατακλείδα θα προτιμήσω να γράψω τη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό από την αρχή που ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο: δεν θα είχε πολύ ενδιαφέρον να γραφόταν κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα; Αν και νομίζω ότι τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ