Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ

01.05.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χρήστος Καψάλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2254-1
Σελίδες
221

Δύο πρόσωπα, μια ταυτότητα

Ένα από τα ζητήματα που έχει απασχολήσει περισσότερο τον άνθρωπο είναι η ζωή και η ουσία της, του Ιησού Χριστού. Οι έριδες πολλές, οι ενδοιασμοί ακόμα περισσότεροι. Παρ’ όλ΄ αυτά μέχρι σήμερα η θρησκεία του Χριστιανισμού καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Στο βιβλίο του Φίλιπ Πούλμαν γίνεται λόγος για τη ζωή του Ιησού Χριστού. Ο συγγραφέας ακολουθεί τα χνάρια της διαδρομής Του από τη γέννηση και πέρα από τη Σταύρωση. Τα παιδικά χρόνια, η επαφή με το Θείο, η αρχή της διδασκαλίας, η αναγνώριση, το κυνηγητό, η Σταύρωση, η αναγέννηση, η συνέχεια της διδαχής και η παγίωση της θρησκείας. Μόνο που στο συγκεκριμένο έργο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: κατά τον Πούλμαν ο Ιησούς Χριστός ήταν δύο πρόσωπα, δύο πανομοιότυπα αδέρφια. Ο Ιησούς, ο πιο δυναμικός, που ξεκίνησε τη διδασκαλία του διαβλέποντας την ανάγκη του κόσμου για κάτι καινούργιο. Και από την άλλη ο Χριστός, πιο εσωστρεφής, παρατηρεί πάντοτε από το περιθώριο τον αδερφό του, προσέχοντας τις κινήσεις του. Κι όταν ο Ιησούς πεθαίνει, τότε με την επιρροή ενός αγγέλου ο Χριστός αναλαμβάνει δράση και αγωνίζεται για την παγίωση της νέας θρησκείας.

Στο βιβλίο «Ο καλός και ο κακός» η ζωή του Ιησού Χριστού παρουσιάζεται με απλό τρόπο και σε απλή γλώσσα, ώστε να γίνεται ευρέως αντιληπτή σε μυθιστορηματικό επίπεδο. Δομικά το έργο χωρίζεται σε μικρά ολιγοσέλιδα κεφάλαια που δεν κουράζουν τον αναγνώστη, αλλά αντιθέτως δημιουργούν μια γρήγορη ροή και το ενδιαφέρον να διαβάσει και τη συνέχεια.

Φυσικά το μεγαλύτερο εύρημα του βιβλίου είναι ο διαχωρισμός του Ιησού Χριστού σε δύο πρόσωπα. Δεν πρόκειται όμως για δύο πρόσωπα, «ντυμένα» το ένα με την θεϊκή ιδιότητα και το άλλο με την ανθρώπινη, αλλά για δυο χαρακτήρες καθ’ όλα ανθρώπινους που παρότι μοιάζουν εξωτερικά, ο εσωτερικός τους κόσμος χαρακτηρίζεται από πλήθος διαφορών εκ διαμέτρου αντίθετων. Και έξυπνα ο συγγραφέας τοποθετεί την άνωθεν παρέμβαση στο έργο του, για να μην αφήσει να διαφανεί μόνο το ανθρώπινο στοιχείο, αλλά να προσεγγίσει μια πιο θεϊκή διάσταση, που σε καμία όμως περίπτωση δεν εκπορεύεται από τα δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Μολονότι ο Φίλιπ Πούλμαν καταπιάνεται μ’ ένα θέμα που έχει απασχολήσει πληθώρα συγγραφέων, επιστημόνων, ιστορικών και απλών ανθρώπων, ωστόσο δίνει μια διαφορετική διάσταση των γεγονότων, που, όπως και να ‘χει ανεξάρτητα από την πίστη του καθενός, είναι ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ