Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

01.05.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαργαρίτα Μπονάτσου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5121-7
Σελίδες
734

Ελεύθερες (;) γυναίκες

Στο Λονδίνο της δεκαετίας του '50, η συγγραφέας και διαζευγμένη μητέρα, Άννα Βουλφ, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να γράψει. Σύνηθες συγγραφικό μπλοκάρισμα ή αποτέλεσμα της στριμωγμένης ψυχολογικής κατάστασης που βιώνει; Η Άννα είναι απογοητευμένη από τον κομμουνισμό στον οποίο πίστευε, αμφισβητεί τον ''θεό'' της ψυχανάλυσης στον οποίο παρ’ όλ’ αυτά προστρέχει όπως άπαντες οι διανοούμενοι της εποχής, ζει σε ένα ''σεξουαλικό τρελοκομείο'', έχοντας σχέσεις κυρίως με παντρεμένους άντρες που αναζητούν εκτός της συζυγικής κλίνης εκτόνωση και παρηγοριά. Με δύο λόγια: αδιέξοδο. Οι μόνες σταθερές της είναι η ευθύνη της κόρης της και η φίλη της η Μόλι - είναι δύο ελεύθερες γυναίκες, έτσι τις χαρακτηρίζουν οι άντρες και έτσι αυτοπροσδιορίζονται.

Και τότε κάνει το μόνο που μπορεί, στη συγκεκριμένη στιγμή: αρχίζει να γράφει όσα ζει σε τέσσερα, διαφορετικού χρώματος, σημειωματάρια: στο μαύρο τις όποιες συγγραφικές της δραστηριότητες, στο κόκκινο τις σκέψεις της για την πολιτική, στο μπλε την καθημερινότητά της και στο κίτρινο το χάος της συναισθηματικής της ζωής με τη μορφή μυθιστορήματος και πρωταγωνίστρια τη ''δίδυμή'' της Έλλα, που είναι επίσης διαζευγμένη συγγραφέας με παιδί και προσπαθεί να γράψει ένα βιβλίο. Αλλά θα υπάρξει ένας άντρας -ναι, κι αυτός συγγραφέας-, και από τη σχέση τους, μια σχέση ερωτική και ανταγωνιστική που θα τους οδηγήσει στο να ''καταρρεύσουν ο ένας πάνω στον άλλο'', θα προκύψει τελικά το χρυσό σημειωματάριο: εκείνο που θα ενώσει τα νήματα της ζωής της και τελικά θα της δώσει έναν δρόμο για να προχωρήσει.

Ειλικρινά έκανα το καλύτερο δυνατό, για να συμπυκνώσω παραπάνω τα όσα διαδραματίζονται στις 700 και πλέον σελίδες του βιβλίου της νομπελίστριας συγγραφέως, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και θεωρείται από τους κριτικούς ως ένα από τα μείζονα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Θα συμφωνήσω ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αλλά όχι ότι είναι μυθιστόρημα. Η Λέσινγκ χρησιμοποιεί τη μορφή του μυθιστορήματος (για την ακρίβεια πρόκειται για τέσσερα μυθιστορήματα το ένα μέσα στο άλλο), για να συνθέσει μια φιλόδοξη ψυχολογική και κοινωνικοπολιτική ανάλυση της θέσης της γυναίκας, κυρίως εκείνης που αρνείται τους καθιερωμένους ρόλους αλλά όχι μόνο: οι περισσότεροι γυναικείοι τύποι και ρόλοι έχουν τη δική τους θέση σε αυτή την τοιχογραφία και το ίδιο ισχύει και για τους άντρες. Αν προσθέσεις και τις αναδρομές στο παρελθόν της Άννας αλλά και την παράλληλη ζωή της περσόνας της -της Έλλα-, καταλαβαίνει κανείς γιατί φτάνει το θηριώδη αριθμό των 734 σελίδων.

Επομένως, αν αποφασίσεις να αναμετρηθείς μαζί τους, θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος και επιπλέον, αν είσαι γυναίκα, θα πρέπει να ξέρεις ότι θα έρθεις καταπρόσωπο με κάποιες δύσκολες αλήθειες για την ταυτότητα του γυναικείου φύλου. Δεν πρόκειται για ένα εύκολο βιβλίο, αλλά για ένα κείμενο που το μελετάς περισσότερο παρά το διαβάζεις: προχωράς βήμα-βήμα, επεξεργάζεσαι αρκετά όσα διατυπώνονται εκεί και γυρίζεις συνεχώς πίσω στον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου, για να διαπιστώσεις αν ισχύουν ή όχι και κατά πόσο. Ένα βιβλίο βαθύ σαν ωκεανός, που σε καταπίνει, όπως και την ηρωίδα του. Εκείνη πάντως, ενάντια στις πιθανότητες, τα καταφέρνει. Η λύκαινα (wolf) Άννα, όπως πολλές γυναίκες που μπορεί να μοιάζουν εύθραυστες αλλά δεν είναι, έχει αντοχές. Έχει την τόλμη να κοιτάζει τους άλλους αλλά και τον εαυτό της όπως είναι. Και ο μόνος μίτος που δεν χάνεται είναι η αλήθεια...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ