Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Ο ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣΚΟΤΑΔΟ

06.04.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣΚΟΤΑΔΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4144-4
Σελίδες
381

Ένας Ιρλανδός ντετέκτιβ στο Λονδίνο

Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι εκείνοι οι συγγραφείς που καταπιάνονται με την αστυνομική λογοτεχνία. Οι λόγοι είναι αρκετοί: απευθύνεται σ’ ένα πιο ευρύ κοινό απ’ ό,τι η λογοτεχνική σε στενά πλαίσια γραφή, μπορεί να αποφέρει περισσότερα χρήματα ακόμα και με τη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο και να τους κάνει διάσημους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η επιτυχία βέβαια δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη, αφού ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα πρέπει να είναι ένα ιδανικό κράμα από χαρακτήρες, υπόθεση, πλοκή, εξέλιξη και φυσικά τέλος. Και συνήθως κάποιο από αυτά τα στοιχεία λείπει αναιρώντας ως επί το πλείστον και την αξία του όλου έργου.

Το βιβλίο του Τζάιλς Μπράντρεθ μας μεταφέρει στο Λονδίνο τη βικτωριανή εποχή λίγο πριν τη δύση του 19ου αιώνα. Ο Όσκαρ Ουάιλντ πηγαίνοντας για μάθημα σ’ έναν από τους πίσω δρόμους του Ουέστμινστερ βρίσκει το πτώμα ενός δεκαεξάχρονου σε μια στάση που δηλώνει την τέλεση ενός τελετουργικού. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα ο Ιρλανδός συγγραφέας με τη βοήθεια του καλού του φίλου Ρόμπερτ Σέραντ αναζητούν επισταμένα την ταυτότητα του δολοφόνου. Με τη συνδρομή του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, συγγραφέα του Σέρλοκ Χολμς, και του επιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ ‘Εινταν Φρέιζερ, οι δυο φίλοι κινούνται στα όρια μεταξύ ηθικού και ανήθικου κόσμου ανεβαίνοντας ένα βουνό που η κορυφή του μοιάζει απρόσιτη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη αστυνομικό μυθιστόρημα, στο οποίο ο συγγραφέας έχει δουλέψει άριστα καθένα από τα ανωτέρω στοιχεία, ώστε να παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα στο κοινό. Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο καθ’ ότι ο συγγραφέας υποδύεται το ρόλο του φίλου του Ουάιλντ, Ρόμπερτ Σέραρντ, ενώ συνεπαίρνει τον αναγνώστη σε σημείο που διαβάζοντας περνά τις σελίδες χωρίς να το έχει καταλάβει. Το κείμενο δομείται σε μικρά κεφάλαια που δεν «βαραίνουν» την ανάγνωση. Η ροή κινείται με τον δέοντα ρυθμό, ώστε ο αναγνώστης να μην βαριέται, αλλά ούτε και να μην προλαβαίνει να κατανοεί εκείνα τα οποία διαβάζει.

Το πιο θετικό, ίσως, στοιχείο του βιβλίου είναι η παρουσίαση του Όσκαρ Ουάιλντ στο ρόλο ενός οξυδερκή ντετέκτιβ, ως άλλος Σέρλοκ Χολμς προσαρμοσμένος στην προσωπικότητα του Ιρλανδού συγγραφέα. Επίσης η απεικόνιση της βικτωριανής εποχής, αλλά και η περιγραφή του Λονδίνου του 19ου αιώνα είναι πραγματικά απαράμιλλες. Αξιοσημείωτο ακόμα είναι ότι τα περισσότερα πρόσωπα και ορισμένα γεγονότα, που καταγράφονται στο κείμενο, είναι καθ’ όλα αληθινά.

Ομολογώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα πιο καλογραμμένα αστυνομικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα με αμείωτο ενδιαφέρον και με μια υπόθεση που σε καθηλώνει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ