Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ

06.04.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώτα Λαγουδάκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5049-4
Σελίδες
201

Μάθημα

Είναι γνωστό ότι η εξέλιξη του ανθρώπου αρχίζει από την παιδική του ηλικία, εδραιώνεται στην εφηβική και κορυφώνεται στα πρώτα νεανικά χρόνια. Κάθε βίωμα που χαρακτηρίζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις συγκεκριμένες περιόδους αποτελεί εφόδιο ή εμπόδιο για την περαιτέρω πορεία κάθε ατόμου, πάντοτε συνυπολογίζοντας την αντίδραση του ίδιου ως προς το γεγονός.

Διαβάζοντας κανείς τα βιβλία του Έσσε διαπιστώνει την αγάπη του συγγραφέα κατ’ αρχήν προς τον άνθρωπο και ιδιαιτέρως στα παιδιά και στη διαπαιδαγώγησή τους. Σε αρκετά έργα του διαφαίνεται η προσπάθειά του να παρουσιάσει την ιδιοσυγκρασία και τον ψυχολογικό αναβρασμό που τα παιδιά νιώθουν ανάλογα κάθε φορά με τις συνθήκες που ζουν και τα γεγονότα που βιώνουν. Και πάντοτε ενσκήπτει με μεγάλη προσοχή στην ανάγκη τους να νιώσουν ελεύθερα, να γευτούν με κάθε αίσθησή τους τα χρόνια της αθωότητας, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Στο μυθιστόρημα του Έρμαν Έσσε «Κάτω από τον τροχό» ο Χανς Γκίμπενρατ είναι ένας προικισμένος έφηβος, ο οποίος προετοιμάζεται για να δώσει εξετάσεις για τη Θεολογική Σχολή του Μάουλμπρον. Οι ικανότητές του στα μαθήματα έχουν στρέψει πάνω του το ενδιαφέρον όλου του χωριού, στο οποίο κατοικεί με τον πατέρα του. Οι δάσκαλοί του τον βοηθούν με τα μαθήματα των εξετάσεων, διάφοροι συγχωριανοί ρωτούν διαρκώς για την πορεία του Χανς. Κι όταν εκείνος καταφέρνει να περάσει δεύτερος στη Σχολή, δέχεται τις επευφημίες από όλο το χωριό.

Στο πρώτο έτος της Σχολής ο Χανς κάνει τις πρώτες του παρέες και αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στη μελέτη. Παράλληλα όμως οι πρώτες αποχωρήσεις από τη Σχολή από πρωτοετείς μαθητές δεν αργούν και η αφοσίωση του Χανς κλονίζεται. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και ο μικρός ήρωας του Έσσε αντιλαμβάνεται πρώτος ότι όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν πάνω από τα βιβλία είχε αφήσει κάτι πίσω του: τη ζωή του.

Σκέφτομαι πώς μπορεί να κρίνει κανείς τον Έσσε, το νομπελίστα συγγραφέα, του οποίου τα έργα έχουν αγγίξει πλήθος κόσμου. Κι εδώ, όπως σε όλα τα κείμενα του Έσσε, υπάρχει εξαιρετική απεικόνιση τοπίων και της φύσης γενικότερα. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο και σε απλή γλώσσα, ενώ υπάρχει συνοχή και καλή ροή στο κείμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου είναι πάρα πολύ καλή.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, όπως και όλα τα έργα του Έσσε, δίνουν πάντοτε την ίδια αίσθηση: ακόμα και αν κάποιος διέβλεπε τρόπο βελτίωσής τους, πάντοτε παρουσιάζουν την εικόνα ενός ολοκληρωμένου έργου, άρτιου από κάθε άποψη, στο οποίο o συγγραφέας έχει βάλει ένα κομμάτι της ψυχής του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ