Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

CONSPIRATA, Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ

06.04.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
CONSPIRATA, Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Τσιρώνη
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-746-4
Σελίδες
521

Η χρηστική αξία της Ιστορίας

Latet anguis in herba
Το φίδι ενεδρεύει στη χλόη

                                     Βιργίλιος

Τα ιστορικά μυθιστορήματα αποτελούν σταθερή λογοτεχνική αξία: η Ιστορία βρίθει ακραίων καταστάσεων, ανατροπών και ηρώων, των οποίων τα έργα και οι ημέρες ξεπερνούν κατά πολύ τη φαντασία των συγγραφέων που συχνά χρησιμοποιούν το ιστορικό υλικό ως πρώτη ύλη της μυθοπλασίας τους. Στην περίπτωση όμως του Conspirata, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά: ο Βρετανός Ρόμπερτ Χάρις κάνει ακριβώς το αντίστροφο - χρησιμοποιεί τη μυθοπλασία για να αναδείξει την Ιστορία και τα πρόσωπα που τη δημιουργούν αλλά και τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από τα γεγονότα. Το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετικά ζωντανή ιστορική αφήγηση, βασισμένη σε πολυετή έρευνα, που διαβάζεται απνευστί ως αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα.

Βρισκόμαστε στη Ρώμη του 62 π.X., με δύο ισχυρές και ευφυείς προσωπικότητες της πολιτικής -τον ήδη φτασμένο στα ύπατα αξιώματα Κικέρωνα και τον ανερχόμενο ακόμα Ιούλιο Καίσαρα-, να μετρούν το ανάστημά τους και να μονομαχούν για την κυριαρχία στην πολιτική ζωή της Δημοκρατίας αλλά και για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες - και από ένα σημείο και μετά, ακόμα και για την επιβίωσή τους. Συντηρητικός και προσκολλημένος στις παραδόσεις ο διανοούμενος Κικέρωνας, ανατρεπτικός και αδίστακτος ο στρατιωτικός Καίσαρας, θα παίξουν μέχρι τέλους όλα τους τα χαρτιά, με πεδίο της αντιπαράθεσής τους την περίφημη συνωμοσία του Κατιλίνα που προσπάθησε να καταλάβει δια της βίας την εξουσία: ή τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη εκδοχή, αφού όλοι οι πρωταγωνιστές του ιστορικού επεισοδίου εφαρμόζουν την αρχή ''ο σκοπός αγιάζει τα μέσα''... Το ποιoς τελικά θα επικρατήσει είναι γνωστό αλλά το πώς έφτασαν εκεί τα πράγματα, δίνει υλικό για πολλά βιβλία. (Και πράγματι το Conspirata, αν και διαβάζεται ως αυτοτελές, είναι το δεύτερο μέρος του Imperium, επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο βιβλίο.)

Ειλικρινά πέρασα πολύ καλά με τον Κικέρωνα, τον Καίσαρα και τον παλιό γνώριμο από τα φοιτητικά μου χρόνια Κατιλίνα (δύο ολόκληρα καλοκαίρια αφιέρωσα στη συνωμοσία του, για να περάσω το μάθημα των Λατινικών...). Ο Ρόμπερτ Χάρις ξέρει πραγματικά να ''μεταφράζει'' την Ιστορία σε ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που δεν θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου, χωρίς να μειώνει καθόλου την ιστορικότητα των γεγονότων - εξ ου και τα βιβλία του είναι διεθνή best sellers. Επιτυγχάνει όμως κάτι ακόμα πιο δύσκολο, να ζωντανέψει τα ιστορικά πρόσωπα και να τα αποδώσει ως δρώσες προσωπικότητες, ως αληθινούς ανθρώπους και όχι ως πορτρέτα ή αγάλματα σε μουσείο. (Βοηθά βέβαια πολύ και η εποχή: όλοι ξέρουμε ότι Ρωμαίοι το ''διασκέδαζαν'' και με το παραπάνω!) Αλλά η πραγματική επιτυχία του βιβλίου είναι, κατά την εκτίμησή μου, άλλη: αναδεικνύει ξεκάθαρα το γεγονός ότι η ανθρώπινη φύση, ανεξάρτητα από εποχές και συνθήκες, παραμένει κατά βάση αναλλοίωτη. Κι αυτή ακριβώς είναι η χρηστική αξία της ιστορικής γνώσης: όποιος μελετά το παρελθόν, κατανοεί το παρόν και είναι σε θέση να προβλέψει το μέλλον.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ