Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΚΑΘΑΡΣΗ

05.03.2011
facebook email
ΚΑΘΑΡΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΟΠΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Μαρτζούκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6863-61-5
Σελίδες
362

Κυνηγημένοι υπάρχουν πάντα

Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να εκδίδονται βιβλία από χώρες που δεν γνωρίζουμε καλά τη λογοτεχνία τους, όπως συμβαίνει με τις σκανδιναβικές χώρες ή με αυτές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Σόφι Οξάνεν, εσθονικής καταγωγής κάτοικος της Φινλανδίας, είναι μια νέα φωνή που φέρνει τις βόρειες χώρες λίγο πιο κοντά μας. Με το πρώτο της μυθιστόρημα κέρδισε ευνοϊκές κριτικές στη Φινλανδία, ενώ με το τρίτο της, την «Κάθαρση», κερδίζει το βραβείο Femina για το 2010.

1992, σε ένα μικρό εσθονικό χωριό. Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από την ανεξαρτησία της χώρας. Σε αυτό το χωριό μένει η Αλίιδε, μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η καθημερινότητά της διαταράσσεται όταν ανακαλύπτει στον κήπο της μια λιπόθυμη κοπέλα. Μετά από πολλή σκέψη, η Αλίιδε παίρνει την κοπέλα, τη Ζάρα, στο σπίτι της και όταν αυτή συνέρχεται της λέει ότι το έσκασε από το βίαιο άνδρα της. Ωστόσο, η Αλίιδε δεν την πολυπιστεύει, αφού τα λόγια της συχνά αναιρούνται από άλλα στοιχεία που δίνει. Η αλήθεια είναι ότι η Ζάρα το έχει σκάσει από τους εμπόρους λευκής σαρκός που την εκμεταλλεύονται και που δεν αργούν να τη βρουν και στο σπίτι της Αλίιδε, η οποία πρέπει να πάρει μια απόφαση για το αν θα προστατέψει αυτή την κοπέλα, με την οποία συνδέεται με περισσότερους τρόπους από όσους φαντάζεται.

Τα παραπάνω αποτελούν το τώρα της ιστορίας. Οι δυο γυναίκες συνδέονται και με άλλους δεσμούς, πιο ισχυρούς, που κρύβουν μέσα τους αγάπη, μίσος και πικρία και που ο αναγνώστης τους ανακαλύπτει μέσα από συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν. Αυτές οι αναδρομές οδηγούν το βιβλίο στο τρίτο και, κατά την άποψή μου, το πιο σημαντικό επίπεδο: στην αφήγηση της σύγχρονης ιστορίας της Εσθονίας, μιας χώρας που πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να κερδίσει την ανεξαρτησία της. Υποταγμένοι στη Σοβιετική Ένωση και χαρακτηρισμένοι από τον Στάλιν ως «εγκληματικός λαός», οι Εσθονοί προσδοκούν ότι οι Γερμανοί θα αλλάξουν την κατάσταση αλλά απογοητεύονται. Η λήξη του πολέμου τους ξαναρίχνει στα χέρια των Σοβιετικών και οι διώξεις συνεχίζονται. Το μοτίβο του κυνηγημένου κυριαρχεί στο μυθιστόρημα: τόσο στο επίπεδο των δυο γυναικών όσο και στο ευρύτερο πεδίο του εσθονικού λαού, υπάρχουν πάντα κάποιοι που κρύβονται για να επιβιώσουν.

Η Οξάνεν γράφει ένα δυνατό μυθιστόρημα για ένα λαό βασανισμένο που έχει υποστεί πολλή εκμετάλλευση και για δυο γυναίκες που προσπαθούν να επιβιώσουν όσο και να τους κυνηγούν οι άλλοι. Πάνω από όλα, όμως, γράφει για τις κρυφές πηγές δύναμης που κρύβει ο καθένας μέσα του και που του δίνουν το κίνητρο να ζήσει ακόμα μια μέρα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ