Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ

05.03.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αλεξάνδρα Κονταξάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-991-6
Σελίδες
553

''Πρέπει να ξέρεις πότε να είσαι λιοντάρι και πότε αλεπού''

Με τη ''Σκοτεινή πλευρά'' ο Ίαν Ράνκιν επιστρέφει στα παλιά του λημέρια και μας δίνει ένα ''διαβαστερό'' αστυνομικό μυθιστόρημα, στο οποίο κάνει πρεμιέρα ο νέος του ήρωας: ο επιθεωρητής Μάλκολμ Φοξ. Ο τόπος είναι και πάλι η Σκωτία, με εμφανή τα σημάδια της οικονομικής κρίσης, αλλά αυτή φορά ο ήρωας ανήκει σε μια ειδική ομάδα αστυνομικών τους οποίους οι άλλοι αστυνομικοί απεχθάνονται: γιατί οι ''Καταγελλίες'' διερευνούν τις βρωμοδουλειές των συναδέλφων τους και βγάζουν στη φορά λαδώματα, περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ο Φοξ, μοναχικός και κλειστός σαν στρείδι -και ενώ προσπαθεί σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου να μείνει μακριά από το αλκοόλ-, έχει μόλις να διαλευκάνει μια τέτοια υπόθεση αλλά τον ταλανίζουν οικογενειακά προβλήματα. Όταν το τμήμα που ερευνά τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο θα ζητήσει τη βοήθειά του, θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση με πολλά ερωτηματικά, ενώ ταυτόχρονα ο βίαιος σύντροφος τής αδερφής του βρίσκεται δολοφονημένος. Προσπαθώντας να ξεμπλέξει το κουβάρι, ο Φοξ θα διαπιστώσει ότι του την έχουν στημένη και θα πρέπει να βρει ποιος - και μάλιστα γρήγορα...

Θα ήταν μάλλον περιττό να αναφερθώ στη συγγραφική ικανότητα του ήδη διάσημου Σκωτσέζου συγγραφέα: και εδώ κατορθώνει να χτίσει ένα λαβύρινθο από διφορούμενα στοιχεία και πρόσωπα που μπορεί να παίζουν διπλό παιχνίδι - και μόνο στο τέλος της παρτίδας, όταν όλα τα χαρτιά θα ανοίξουν στο τραπέζι, θα φανεί ποιος κέρδισε και ποιος έχασε. Παράλληλα, όπως και στα προηγούμενα βιβλία του, εκτός από τον αστυνομική πλοκή αποδίδει άριστα και μια τοιχογραφία της σύγχρονης σκωτσέζικης κοινωνίας, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Όσον αφορά στο νέο του ήρωα, τον Φοξ, προσωπικά τον βρήκα πιο συμπαθή και ανθρώπινο από τον Ρέμπους, νομίζω δε ότι το επίθετό του τον χαρακτηρίζει απολύτως: είναι εύστροφος όπως μια αλεπού, λειτουργεί με το ένστικτο και επιπλέον μπορεί να τα βγάζει πέρα σε καταστάσεις που θέλουν υπομονή και πονηριά. Και έχω την εντύπωση ότι ο Ράνκιν, στην καινούρια σειρά βιβλίων που μόλις ξεκίνησε με τον Φοξ, έχει κάνει μια σαφή στροφή στον τρόπο γραφής του και επικεντρώνεται περισσότερο στο πλέγμα των ανθρώπινων σχέσεων. Όπως και να 'χει, το καλό αστυνομικό μυθιστόρημα βασίζεται κυρίως στην πλοκή και τη δράση - και σ' αυτό ''ο βασιλιάς του σκωτζέζικου νουάρ'' παραμένει ακλόνητος στο θρόνο του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ