Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΚΤΩ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

05.03.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΟΚΤΩ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Πίπη
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-424-8
Σελίδες
348

Με υλικά τη φαντασία και τη νοσταλγία

Η Christy Lefteri γεννήθηκε στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριους γονείς που εγκαταστάθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα το 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Δεν έζησε τον πόλεμο, όμως έμαθε, μέσα από αφηγήσεις συγγενών, φίλων κ.ά. καθώς και από επιτόπια ταξίδια, όπως αναφέρει στον επίλογό της, το φυσικό και το ανθρώπινο τοπίο της Κύπρου: τις συνήθειες και τη νοοτροπία, τα αρώματα και τα χρώματα της γης, της θάλασσας, του ουρανού. Στο βιβλίο της, που ήταν υποψήφιο για το Reader’s First Book Award στο διεθνές φεστιβάλ του Εδιμβούργου, κατασκευάζει έναν κόσμο με υλικά τη φαντασία, τη γνώση που της κληροδότησαν και, όσο και να φαίνεται παράδοξο, τη νοσταλγία για έναν τόπο που δεν γνώρισε.

Σάββατο, 20 Ιουλίου 1974. Καθώς οι Τούρκοι προελαύνουν προς την Κερύνεια, ένα κοριτσάκι βλέπει τη μάνα του να πεθαίνει από σφαίρα στο στήθος. Μια νεαρή Ελληνοκύπρια, η Κόκκη, ανακαλύπτει το πτώμα του γιου της σε ένα χωράφι. Και ο Τουρκοκύπριος στρατιώτης Αντέμ γυρίζει μέσα στην πόλη αναζητώντας την παλιά του αγάπη. Η Κόκκη και η Μαρούλα συλλαμβάνονται αιχμάλωτες και μαζί με άλλες γυναίκες μεταφέρονται σε ένα σπίτι που εγκαταλείφθηκε από τους ενοίκους του. Κι εκεί η Κόκκη θα ξεδιπλώσει την ιστορία της… Παράλληλα, στο Λονδίνο, ο Ρίτσαρντ, που είχε υπηρετήσει ως στρατιώτης στην Κύπρο την περίοδο της αποικιοκρατίας, μαθαίνει για την εισβολή και αποφασίζει να ανοίξει την καρδιά του στον Ελληνοκύπριο Πανίκο.

Η ιστορία χωρίζεται σε οκτώ κεφάλαια, όσα και οι ημέρες της δράσης. Παρακολουθούμε τα αποτελέσματα της αγριότητας (και από τις δύο πλευρές): φόνοι, βιασμοί, ιεροσυλίες. Οι γυναίκες θεωρούν πως η Κόκκη είναι ξένο σώμα, εξαιτίας των κόκκινων μαλλιών της και του νόθου παιδιού της. Όμως, καθώς περνούν οι μέρες, συνειδητοποιούν ότι μπροστά στην κοινή δυστυχία οι κοινωνικές (και εθνικές) προκαταλήψεις δεν έχουν κανένα νόημα. Ο χρόνος της αφήγησης είναι ενεστωτικός και η αναλυτική περιγραφή των κινήσεων των προσώπων στο χώρο δίνει την εντύπωση της αργής κίνησης στον κινηματογράφο. Στο τέλος η συγγραφέας ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας.

Η γλώσσα είναι προσεγμένη και η δομή της ιστορίας αρκετά καλή, όμως η δράση εκτυλίσσεται πολύ αργά και η επιμονή σε κάποιες λεπτομέρειες κουράζει. Κάποιες αναφορές στην ιστορία του νησιού ελέγχονται, όμως γενικά το κείμενο είναι καλά γειωμένο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ