Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

19.02.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Ιωαννίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4880-4
Σελίδες
157

Μια δίκη… για το τέλος

Κατά τη διέλευση της ιστορίας από τους αιώνες, μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που άφησαν έντονο το στίγμα τους ήταν η Ρωμαϊκή. Με αυτοκράτορες που δυνάστευσαν τον κόσμο, άλλοι επιχείρησαν να επεκτείνουν την επικράτειά τους, ορισμένοι οδήγησαν τον άνθρωπο σε ένα ανώτερο επίπεδο. Όπως όλες όμως οι αυτοκρατορίες, έτσι κι αυτή βρίθει από ραδιουργίες, τη δίψα του ανθρώπου για δόξα και εξουσία, από διαφθορά και από δολοφονίες.

Το βιβλίο της Χέλα Χάασε μας μεταφέρει στο 414 μ.Χ., όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρίσκεται προ του τέλους και με τους βαρβάρους να παρατάσσονται προ των πυλών. Ο αυτοκράτορας Ονώριος έχει περιοριστεί στην περιοχή της Ραβένας, περιστοιχισμένος από μια άκρως διεφθαρμένη αυλή. Ενώ ο εκνευρισμός αναδύεται από κάθε σπιθαμή, μια ομάδα ειδωλολατρών δικάζεται για μαύρη μαγεία και μαντεία.

Σε πρώτο επίπεδο η δίκη δεν θα προκαλούσε ζωηρό ενδιαφέρον, αφού τέτοιες δίκες ήταν συχνό φαινόμενο την εποχή εκείνη, όμως ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται ένας άντρας που η καταγωγή του προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Το όνομα αυτού, Κλαύδιος Κλαυδιανός. Γεννημένος στις όχθες του Νείλου και ποιητής στην αυτοκρατορική αυλή, ο άντρας αυτός θα έρθει αντιμέτωπος με τον έπαρχο Αδριανό, ανώτερο δικαστή της Ρώμης, που εκπροσωπεί τη χριστιανική κυριαρχία. Μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο άντρες, δύο πολιτισμούς, δύο θρησκείες, με ένα αποτέλεσμα…

Το βιβλίο της Χέλα Χάασε χωρίζεται σε τρία μέρη, ενώ η αφήγηση διαφέρει σε κάθε μέρος, άλλοτε είναι πρωτοπρόσωπη και άλλοτε τριτοπρόσωπη. Η γλώσσα είναι ανάλογη της εποχής, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η συγγραφέας στο μεγαλύτερο τμήμα του κειμένου χρησιμοποιεί ενεστωτικό χρόνο. Το πλήθος διαλόγων και η σκιαγράφηση των χαρακτήρων μέσα από τις πράξεις τους, προσδίδει στο έργο μια έντονη αίσθηση θεατρικότητας. Οι αναδρομές στο παρελθόν των ηρώων θέτουν γερά θεμέλια στη στοιχειοθέτηση των προσωπικοτήτων τους, διαμορφώνοντας μια κατάσταση που μοιάζει καθ’ όλα πραγματική ενώπιον του αναγνώστη.

Από τα θετικότερα στοιχεία του έργου είναι η περιγραφή με έμμεσο τρόπο, μέσω της υπόθεσης, της εποχής του τέλους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, των θεσμών, της πολιτείας και των κοινωνικών συναναστροφών. Η απεικόνιση του ήθους, των ανθρώπων, των μηχανορραφιών και των συγκρούσεων παρουσιάζεται εξαιρετικά και ρεαλιστικά. Ίσως το πιο ωραίο σημείο είναι ο εξαιρετικός μονόλογος προς το τέλος του βιβλίου, που απογειώνει σε μεγάλο βαθμό την αξία του έργου. Εν κατακλείδι οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ανάγνωση απαιτεί την προσοχή του αναγνώστη, όμως είναι βέβαιο ότι μόλις τελειώσει την τελευταία σελίδα θα συναισθανθεί τη μοναδικότητα του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ