Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΔΥΟ ΦΙΛΕΣ

19.02.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΔΥΟ ΦΙΛΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ιώ Τσοκώνα
Κατηγορία
ISBN
978-960-6781-93-3
Σελίδες
350

Όταν τα κορίτσια γίνονται γυναίκες

Τα μυθιστορήματα ενηλικίωσης είναι ένα ιδιαίτερο είδος λογοτεχνίας και συνήθως αφηγούνται την αντρική εκδοχή αυτού του δύσκολου και μάλλον επώδυνου ψυχολογικού ''περάσματος''. Η Τουρκάλα συγγραφέας και δημοσιογράφος Περιχάν Μαγκντέν (''Η ανάσα τους πίσω μας'', Μελάνι) επιχειρεί με επιτυχία να αποδώσει αυτό το κρίσιμο στάδιο από τη γυναικεία πλευρά, με ηρωίδες δύο φίλες που φτάνουν, από διαφορετικούς δρόμους αλλά και με διαφορετική οπτική, στην αποφασιστική καμπή της ζωής τους.

Η μεγαλύτερη, η Μπεχιγιέ, ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις στο πανεπιστήμιο: καλλιεργημένη και ιδιόρρυθμη, ζει μέσα σε μια οικογένεια για την οποία ντρέπεται, ενώ αρνείται να ενταχθεί κοινωνικά απορρίπτοντας τα πάντα - ακόμα και τον εαυτό της. Τη συναντάμε στην αρχή του βιβλίου καθισμένη κάτω από ένα δέντρο, γεμάτη απελπισία και θυμό - και τότε σε ένα είδος επιφοίτησης την κυριεύει η ''αίσθηση ότι θα γλυτώσεις'', όπως η ίδια την αποκαλεί. Πράγματι, η διαίσθησή της επαληθεύεται: θα γνωρίσει τη λίγο μικρότερή της Χαντάν, μια κοπέλα με παιδική ακόμα ομορφιά και γλυκύτητα και μια καρδιά γεμάτη καλοσύνη. Τα δύο κορίτσια γίνονται αχώριστα και η Μπεχιγιέ εγκαθίσταται στο σπίτι τής φίλης της, όπου ζει με τη μητέρα της, μια ''περπατημένη'' γυναίκα που συντηρεί τον εαυτό της και την κόρη της, ως μετρέσα πλούσιων (και βέβαια παντρεμένων) αντρών.

Για λίγο όλα μοιάζουν να πηγαίνουν καλά αλλά οι δύο φίλες ονειρεύονται μια άλλη ζωή στο εξωτερικό: αναζητούν χρήματα και διεξόδους, ενώ τις περιτριγυρίζουν διάφοροι νεαροί και εύποροι άντρες, οι οποίοι στη συνέχεια βρίσκονται δολοφονημένοι. Τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό και στην ψυχή των δύο κοριτσιών; Ποιο δρόμο από αυτούς που η κοινωνία αλλά και η μοίρα τους ανοίγουν θα ακολουθήσουν; Η εφηβική φιλία τους θα αντέξει; Τι θα απογίνουν η Χαντάν και η Μπεχιγιέ;

Για μια ακόμα φορά, η Μαγκντέν χτίζει ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό ψυχογράφημα της γυναικείας ταυτότητας, χωρίς στρογγυλέματα και μελό προσεγγίσεις: λέει τα πράγματα με το όνομά τους αλλά τα λέει με συναίσθημα, ευαισθησία και έναν εντελώς ξεχωριστό λυρισμό στη γραφή της. Παρουσιάζοντας δε εκτός από τις δύο βασικές ηρωίδες και άλλους γυναικείους χαρακτήρες που τις πλαισιώνουν, σε διαφορετικές ηλικίες και φάσεις ζωής, απεικονίζει όλο το φάσμα των γυναικείων ρόλων μέσα στην κοινωνία αλλά και το πώς η κάθε γυναίκα επιλέγει να κινηθεί ώστε να επιβιώσει. Οι σχέσεις μεταξύ των γυναικών, αλλά και με τους άντρες, επίσης αποδίδονται με ειλικρίνεια, ενώ οι ανατροπές όχι στην πλοκή αλλά στην εξέλιξη των χαρακτήρων μέσα από τα γεγονότα, είναι το πιο δυνατό σημείο του βιβλίου, που καταλήγει σε μια σκληρή αλήθεια: ενηλικίωση σημαίνει βουτιά στην πισίνα με τους καρχαρίες. Και αν ακόμα τα βγάλεις πέρα και δεν φαγωθείς, δεν θα είσαι ποτέ πια ο ίδιος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ