Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

19.02.2011
facebook email
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αλεξάνδρα Κονταξάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-986-2
Σελίδες
464

Όταν η ζωή αλλάζει μέσα σε ένα λεπτό

Ο γεννημένος στην Γκάνα Γουίλιαμ Μπόιντ μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Λονδίνο και τη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου και έχει σπουδάσει. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα και αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο, ενώ το μυθιστόρημά του «Η απειλή» έλαβε το βραβείο Costa το 2007. Οι «Τοπικές Καταιγίδες» είναι το τρίτο μυθιστόρημά του που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Η ιστορία ξεκινά ένα ανοιξιάτικο απόγευμα, όταν ο κλιματολόγος Άνταμ Κίντρεντ αποφασίζει να κάτσει να φάει έπειτα από μια συνέντευξη για δουλειά. Κατά τη διάρκεια του φαγητού πιάνει κουβέντα με έναν κύριο στο διπλανό τραπέζι. Όταν ο άντρας φεύγει ξεχνά ένα φάκελο και ο Άνταμ αποφασίζει αυθόρμητα να του τον πάει σπίτι του. Κι εκεί βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα... φόνο. Έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη ο Άνταμ θεωρείται ύποπτος για φόνο και προσπαθεί να κρυφτεί. Από εκεί και πέρα όλα αλλάζουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα: τον ληστεύουν, τον περιποιείται μια νεαρή πόρνη με το όνομα Μάους, ζητιανεύει για να ζήσει, γίνεται μέλος μιας αίρεσης για να έχει τροφή, παίρνει την ταυτότητα ενός νεκρού για να μπορέσει να ξαναστήσει τη ζωή του. Και όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με την προσπάθεια να καταλάβει τι τόσο σημαντικό είχε αυτός ο φάκελος που βρήκε, ώστε να δολοφονηθεί ένας άνθρωπος. Ποιος ήταν ο νεκρός και γιατί μπορεί να θεωρήσει κάποιος υπεύθυνο τον εργοδότη του, μια φαρμακευτική εταιρεία που τώρα είναι έτοιμη να βγάλει στην αγορά ένα νέο φάρμακο για το άσθμα, το οποίο υποτίθεται ότι θα σώσει πολλά παιδιά;

Το μυθιστόρημα είναι δομημένο με γρήγορη, τριτοπρόσωπη αφήγηση που αλλάζει συχνά σημείο εστίασης -από τον Άνταμ στο διώκτη του και από αυτόν στον πρόεδρο της φαρμακευτικής εταιρείας-, προσφέροντας έτσι μια κινηματογραφική ταχύτητα στο ξεδίπλωμα της ιστορίας. Ο Μπόυντ γράφει ένα μυθιστόρημα για το πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή κάποιου σε μια στιγμή αποφεύγοντας την παγίδα να βάλει έναν πρωταγωνιστή που φιλοσοφεί και αναπολεί την προηγούμενη ζωή του. Αντίθετα, χτίζει έναν αληθοφανή χαρακτήρα που περνάει όλα τα λογικά στάδια: αρχικά μουδιάζει, μετά βαλτώνει, για να αρχίσει έπειτα να στέκεται στα πόδια του, να ψάχνει και να προσπαθεί να τιμωρήσει, με όποιον τρόπο μπορεί, αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για όσα περνά. Το δεύτερο θέμα που αγγίζει ο συγγραφέας είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα «μικρά» εγκλήματά τους. Το κέρδος μπαίνει πάνω από όλα και η ανθρώπινη ζωή είναι αναλώσιμη. Οι πλεκτάνες στήνονται τόσο καλά που μόνο ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να τις αποκαλύψει και να τις εκθέσει.

Οι «Τοπικές Καταιγίδες» είναι ένα γρήγορο μυθιστόρημα, με έναν πρωταγωνιστή που ζητά απαντήσεις και αντιμετωπίζει κατά μέτωπο την αναπάντεχη αλλαγή στη ζωή του. Παράλληλα με την αγωνία, που χτίζεται σταδιακά, υπάρχει ένας διαρκής προβληματισμός που δίνει περισσότερο βάθος σε μια περιπετειώδη ιστορία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ