Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΟ

20.01.2011
facebook email
ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Πίπη
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-426-2
Σελίδες
484

Οι απροσδόκητες αλλαγές της ζωής

Η Κρήτη διαθέτει τόση ομορφιά και τόση ποικιλία τοπίων που μπορεί να μαγέψει τον κάθε επισκέπτη. Τελευταία, τη συναντάω ως σκηνικό σε αρκετά βιβλία που διαβάζω, ακόμα και σε ορισμένα ξένων συγγραφέων, όπως συμβαίνει και με το «Χωρίς Αντίο», και μπορώ να καταλάβω το γιατί: η Κρήτη είναι ένας τόπος που σε τραβάει, σε κάνει να θες να μείνεις.

Το καλοκαίρι του 1936, ο Χιου, ακόλουθος στην αγγλική πρεσβεία της Αθήνας, και η γυναίκα του, η Έβαντνι, επισκέπτονται ένα χωριό στην Κρήτη, όπου ο Χιου έχει κληρονομήσει ένα σπίτι. Μαγεύονται από το χωριό και όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψουν, η Έβαντνι αποφασίζει να παραμείνει και να επισκευάσει το ερειπωμένο σπίτι. Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι τη φωνάζουν Έβενλυ, στην αρχή είναι επιφυλακτικοί μαζί της, αλλά σιγά-σιγά τη συνηθίζουν. Αυτή που βρίσκεται πάντα δίπλα της είναι η Ανθή, μια νεαρή γυναίκα, παντρεμένη με έναν πολύ μεγαλύτερό της άνδρα και μητέρα δυο κοριτσιών. Κατά τη διάρκεια των επισκευών η Έβαντνι ερωτεύεται το Χρίστο και μένει έγκυος. Λαχταρά τόσο ένα παιδί που δεν ενδιαφέρεται για τα συμπεράσματα που θα βγάλει ο κόσμος. Μια επίσκεψη του άντρα της, ο οποίος δεν καταλαβαίνει πόσο έχει αλλάξει η γυναίκα του, θα τη βγάλει από τη δύσκολη θέση. Όταν ο Χιου φεύγει, η εγκυμοσύνη της δεν προκαλεί σχόλια. Ο πόλεμος έρχεται να καθορίσει τις ζωές των πρωταγωνιστών και να τους αναγκάσει να πάρουν επώδυνες αποφάσεις.

Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις της Έβενλυ, όπως τη φωνάζουν οι Κρητικοί, και της νέας της φίλης, της Ανθής. Η πρώτη ανακαλύπτει τον εαυτό της και απολαμβάνει τη ζωή και τον έρωτα χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες. Η δεύτερη είναι μαθημένη να σηκώνει όσο βάρος χρειάζεται για να μεγαλώσει τα κορίτσια της και να τα κρατήσει μακριά από έναν βάναυσο πατέρα. Οι δυο τους συμπληρώνουν η μια την άλλη και, όταν ο πόλεμος φτάνει στο χωριό τους, στέκονται ικανές να βοηθήσουν εκεί που πρέπει. Ακόμα κι αν δεν είναι προετοιμασμένες για όσα απροσδόκητα αντιμετωπίζουν, σφίγγουν τα δόντια και συνεχίζουν γιατί ξέρουν ότι αυτό είναι η ζωή : να μην το βάζεις κάτω και να συνεχίζεις την προσπάθεια. Βοηθός τους είναι ο όμορφος τόπος γύρω τους, που προσφέρει λύσεις, καταφύγια, τροφή, ηρεμία και τους θυμίζει ότι αυτές εξακολουθούν να είναι ζωντανές όταν γύρω τους χωριά ολόκληρα έχουν καεί.

Το βιβλίο, χωρίς να είναι αριστουργηματικό, καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τις παράλληλες ιστορίες των δυο γυναικών που θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους ό, τι κι αν συμβεί, όσες θυσίες κι αν πρέπει να κάνουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ