Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΑΡΩΜΑ

15.07.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΑΡΩΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Αγγελίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-7021-03-7
Σελίδες
253

"Όταν το ταλέντο γίνεται εμμονή"
 Η σημασία της μυρωδιάς

Ο Πάτρικ Ζίσκιντ γεννήθηκε το 1949 στο Άμπαχ της Γερμανίας, όπου τελείωσε και το σχολείο. Στη συνέχεια σπούδασε μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το «Άρωμα» εκδόθηκε το 1985 και έγινε παγκόσμια επιτυχία με αλλεπάλληλες εκδόσεις. Μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες και έμεινε στη λίστα των best seller του περιοδικού Der Spiegel για 9 χρόνια. Πούλησε πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα, τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία, επιλέχτηκε από τους New York Times ως το βιβλίο της χρονιάς για το 1986 και πρόσφατα γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία.
     
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Πάτρικ Ζίσκιντ πραγματεύεται τον αόρατο κόσμο των οσμών. Ο ήρωας, ο Ζαν – Μπατίστ Γκρενουίγ, γεννιέται ανάμεσα στα σκουπίδια της αγοράς. Το κορμί του, εν αντιθέσει με όλα τα μωρά, δεν διαθέτει καμία μυρωδιά, γεγονός που τρομοκρατεί τους ανθρώπους που τον ανατρέφουν. Τον θεωρούν διαβολικό. Όμως ο Ζαν – Μπατίστ διαθέτει ένα μοναδικό χάρισμα : οσφραίνεται με αλάνθαστη ευκρίνεια κάθε μυρωδιά που τον περιβάλλει και έπειτα την αποθηκεύει μέσα του. Από το ορφανοτροφείο στο μοναστήρι και από ‘κει σε σπίτια διαφόρων κουβερνάντων ο Ζαν – Μπατίστ γνωρίζει το χλευασμό των συνομηλίκων του. Η άμυνά του είναι η εσωστρέφεια και η προσήλωση στο ταλέντο του. Μια μέρα βρίσκεται για δουλειά σε κάποιο αρωματοποιείο. Κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μάθει την τέχνη της κατασκευής αρωμάτων. Τα αρώματά του, ιδανικά μείγματα των οσμών της πόλης, γίνονται ανάρπαστα από τους πολίτες, ακόμα και των γύρω περιοχών. Έπειτα απομονώνεται για 7 χρόνια σε μια σπηλιά στο βουνό για να βάλει σε τάξη τις μυρωδιές που τόσα χρόνια έχουν παρεισφρήσει εντός του. Καταλαβαίνει ότι μισεί τους ανθρώπους, αλλά αποφασίζει να επιστρέψει. Πιάνει δουλειά πάλι σε αρωματοποιείο με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει το άρωμα που θα κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο. Και γι’ αυτό χρειάζεται να κλέψει την αγνή μυρωδιά νεαρών παρθένων κοριτσιών με κάθε τίμημα…   
     
Ο Πάτρικ Ζίσκιντ σκηνοθετεί άριστα ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, όπου σκιαγραφεί το πλήθος των μυρωδιών και το ρόλο που παίζουν στη ζωή του ανθρώπου. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση το «Άρωμα» παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μεθυστικό, γεμάτο από αρώματα, ώστε η αστυνομική υφή του βιβλίου περνάει σε δεύτερη μοίρα. Πρόκειται για ένα φιλοσοφικό θρίλερ, με σκόρπια στοιχεία παραμυθιού, διάχυτο από ερωτική και συγχρόνως παρανοϊκή φαντασία.
     
Με το έργο αυτό ο Πάτρικ Ζίσκιντ προσφέρει στον αναγνώστη την δυνατότητα να ανακαλύψει τη σημασία της μυρωδιάς στη ζωή του ανθρώπου. Η μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου διατηρεί έντονα τα «μυρωδικά» στοιχεία του κειμένου. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ