Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΝΤΣΙΝΙ

06.01.2011
facebook email
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΝΤΣΙΝΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Θάνος Σακκέτας
Κατηγορία
ISBN
960-303-111-9
Σελίδες
252

Οι αρχές του γοτθικού μυθιστορήματος

Το 1764 εκδόθηκε «Το Κάστρο του Οτράντο» του Οράτιου Γουόλπολ, το μυθιστόρημα που θεωρείται το πρώτο της γοτθικής λογοτεχνίας. Την ίδια χρονιά γεννήθηκε η Ανν Ράντκλιφ, η συγγραφέας που προώθησε το είδος και προετοίμασε το έδαφος για τον ερχομό του «Φρανκεστάιν» της Μαίρης Σέλλεϋ. Το «Μυστικό των Ματσίνι» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1790.

Στο κάστρο των Ματσίνι κατοικούν δύο νέα κορίτσια, η Τζούλια και η Αιμιλία, μαζί με τη γυναίκα που έχει αναλάβει τη μόρφωσή τους, τη Μαντάμ ντε Μανόν. Η μητέρα τους έχει πεθάνει και ο πατέρας τους έχει ξαναπαντρευτεί. Η νέα μαρκησία, μια φιλήδονη γυναίκα, θέλει να ζει μέσα στη ζωντάνια της πόλης και όχι στο απομονωμένο κάστρο. Έτσι, ο μαρκήσιος με τη γυναίκα του και τον πρωτότοκο γιο του ζουν στη Νάπολη. Η ιστορία αρχίζει όταν αυτοί οι τρεις επιστρέφουν στο κάστρο και φέρνουν μαζί τους καλεσμένους. Η Τζούλια γνωρίζει τον νεαρό Ιππόλυτο και ερωτεύονται, όμως ο πατέρας της ετοιμάζεται να την παντρέψει με έναν αυστηρό δούκα. Προσπαθεί να το σκάσει με τη βοήθεια του αδερφού της και του Ιππόλυτου, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Νομίζοντας ότι ο Ιππόλυτος έχει σκοτωθεί και γνωρίζοντας ότι ο αδερφός της είναι φυλακισμένος στο υπόγειο της εγκαταλελειμμένης πτέρυγας του κάστρου, εκεί όπου βλέπουν περίεργα φώτα και τρομακτικές σκιές, η Τζούλια καταφέρνει να δραπετεύσει για να γλιτώσει από το δούκα. Κρύβεται σε σπηλιές, μοναστήρια και υπόγειες στοές, ζει τρομακτικές εμπειρίες και συναντά απρόσμενους συμμάχους μέχρι να καταφέρει να ελευθερωθεί από όσους την κυνηγούν.

Σκιές, φωτισμένα παράθυρα, τρομακτικές κραυγές, επικίνδυνοι ληστές, σκοτεινές στοές και θαμμένα μυστικά αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτού του μυθιστορήματος. Πιθανόν, σήμερα, οι βαθιοί αναστεναγμοί και οι λιποθυμίες να δείχνουν μελοδραματικά. Πιθανόν, οι συμπτώσεις και οι τρομαχτικές σκηνές να θεωρούνται φτωχά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος, αλλά ο αναγνώστης πρέπει να θυμάται ότι το βιβλίο είναι γραμμένο το 1790, σε μια εποχή που αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίζονταν συχνά τόσο στη λογοτεχνία όσο και στο θέατρο. Επίσης, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η Ράντκλιφ, όπως και όλοι οι συγγραφείς γοτθικών μυθιστορημάτων, δεν είχαν στόχο να βάλουν τον αναγνώστη να ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβονται, αλλά ήθελαν να προκαλέσουν ρίγη τρόμου που θα τον έκαναν να ανυπομονεί για τη συνέχεια και για την τύχη των ηρώων. Το «Μυστικό των Ματσίνι» είναι ένα πολύ καλό δείγμα πρώιμου γοτθικού μυθιστορήματος που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι λάτρεις του είδους.


Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ