Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ

04.12.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Φρυδά
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-794-3
Σελίδες
406

Ημίφως...

Διάβασα αυτή τη συλλογή 22 ιστοριών τρόμου από γυναίκες συγγραφείς (ανάμεσά τους η Ίντιθ Γουόρτον, η Άντζελα Κάρτερ και η Ρουθ Ρέντελ), στις καλοκαιρινές μου διακοπές αλλά επέλεξα να τις παρουσιάσω τώρα, αρχές Νοεμβρίου, όχι μόνο γιατί οι περισσότερες διαδραματίζονται αυτόν τον μήνα αλλά και γιατί ταιριάζει το φως του Νοεμβρίου, που λιγοστεύει σταδιακά, με την ατμόσφαιρα του βιβλίου: ψυχές νεκρών που δεν βρίσκουν ανάπαυση, οντότητες από άλλους κόσμους παγιδευμένες στη δική μας διάσταση, μαγικά αντικείμενα - όργανα καταχθόνιων δυνάμεων...

Επιλεγμένες από τον ερευνητή λογοτεχνίας και βιβλιογράφο Ρίτσαρντ Ντάλμπι, που έχει επιμεληθεί αρκετές ανθολογίες τρόμου, οι ιστορίες του παρόντος τόμου αποδεικνύουν πόσο δυνατή μπορεί να είναι η γυναικεία πένα σε αυτό το είδος, αλλά και πόσο ικανή να αποδίδει συναισθηματικές αποχρώσεις και ψυχολογικές φωτοσκιάσεις: οι σκοτεινές τους ιστορίες φωτίζουν ταυτόχρονα τόσο την ψυχοσύνθεση των ηρώων τους όσο και τις κοινωνικές συνθήκες -ασκώντας έμμεσα και κριτική-, αλλά και τις αιτίες του ''στοιχειώματος'', προσφέροντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη οπτική στην αφήγηση αλλά και συγκίνηση στον αναγνώστη.

Ανάμεσα στα αφηγήματα, ξεχώρισα το σατανικό ''Βιβλίο'' της Μάργκαρετ Έργουιν, μια πραγματικά τρομακτική ιστορία, τη γοτθική ατμόσφαιρα στη ''Δεσποινίδα ντε Μάνερινγκ του Άσαμ'' της Φ. Μ. Μέιορ, το ''Μην το πεις στη Σίσι'' της Σίλια Φρέμλιν για το μαύρο χιούμορ του και το εξαιρετικής λογοτεχνικής και συναισθηματικής ευαισθησίας ''Περιττό'', της Ντόροθι Κ. Χέινς. Από όλα, όμως, αγάπησα (και ξαναδιάβασα 2-3 φορές), τον ''Πύργο που βογκά'' της Στέλλα Γκίμπονς. Μπορεί ως γραφή να είναι πιο αδύναμο από τα υπόλοιπα, αλλά έχει συναισθηματικό βάθος και ένα δυνατό μήνυμα: δεν υπάρχει κακό, μόνο ψυχές που έπεσαν στο σκοτάδι - κι αυτό δεν είναι οριστικό.

Εν κατακλείδι, σας προτείνω να διαβάσετε τη ''Δασκάλα με τα μαύρα'' τα μουντά απογεύματα του Νοεμβρίου, την ώρα που συναντιέται το φως με το σκοτάδι - και μπορούμε, έστω και φευγαλέα, να διακρίνουμε όσα υπάρχουν και στις δύο πλευρές...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ