Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ

04.12.2010
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
Ο ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-218-668-8
Σελίδες
192

Όταν η κοινωνία αλλάζει, παραμένοντας ίδια

Ο Γιόζεφ Ροτ γεννήθηκε το 1894 από Εβραίους γονείς στην Ανατολική Γαλικία (σημερινή Ουκρανία). Σπούδασε φιλοσοφία και γερμανική φιλολογία στο Λέμπεργκ και στη Βιένη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Το δίχτυ της αράχνης", δημοσιεύτηκε το 1923 σε συνέχειες σε αυστριακή εφημερίδα και είχε αρκετή επιτυχία. Στις 30 Ιανουαρίου 1933, όταν ο Χίτλερ αναγορεύεται καγκελάριος του Ράιχ, ο Ροτ μεταναστεύει οριστικά στο Παρίσι, όπου θα περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής, του φτωχός και αλκοολικός, έως το θάνατό του το 1939. Κυριότερα μυθιστορήματά του: "Hotel Savoy" (1924), "Φυγή χωρίς τέλος" (1927), "Το εμβατήριο Ραντέτσκι" (1932) και "Η κρύπτη των Καπουτσίνων" (1938). Στο κύκνειο άσμα του, "Ο θρύλος του Αγίου Πότη" (1939), ο Ροτ, χωρίς να αυτοβιογραφείται, δίνει μια γλαφυρή, γλυκιά και ταυτόχρονη τραγική μυθιστορία της απόλυτης παράδοσης στο πάθος του.

Στο βιβλίο του με τον τίτλο «Ο Ιστός της αράχνης», ο Ροτ επιλέγει για ήρωα τον Τεοντόρ Λοζέ, ο οποίος χωρίς καμία εσωτερική σπίθα, αξίες και όραμα καταφέρνει να ανέλθει κοινωνικά στα υψηλότερα αξιώματα, αποκτώντας δύναμη, φήμη και χρήμα. Γόνος μιας ασήμαντης οικογένειας, τη μόνη δύναμη και εξουσία που ένιωσε στη ζωή του ήταν μόνο όταν στο στρατό φορούσε τη στολή του. Αυτή του έδινε αξία. Η στολή γινόταν το κέλυφος που έκρυβε τους φόβους, τις ελλείψεις και τις ανασφάλειές του, ελευθερώνοντας παράλληλα το απόλυτο του εθνικιστή, του χαφιέ, του προδότη, του άπιστου, του εγωιστή, του αναξιόπιστου και γενικά του ατόμου με την περιορισμένη αντίληψη. Ταυτόχρονα καθοδηγούσε και επηρέαζε. Με τον καιρό κι όσο αποκτούσε περισσότερη δύναμη, το μίσος του απέναντι στους Εβραίους δυνάμωνε. Ήταν πάντα πιο ισχυροί από αυτόν. Γι’ αυτό ήθελε να τους εξαφανίσει. Αυτός ήταν το μέλλον. Η νέα Ευρώπη.

Με το βιβλίο του αυτό που έγραψε το 1923, ο Γιόζεφ Ροτ,, με εξαιρετική γραφή η οποία παραπέμπει σε λαμπρό κλασικό κείμενο λογοτεχνίας, δίνει μια σκοτεινή εποχή της ιστορίας της Γερμανίας, η οποία εγκυμονούσε τον εθνικισμό και το φασισμό. Με συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται στον ήρωα δείχνει μια κοινωνία έτοιμη να δεχθεί τον απολυταρχισμό, η οποία σε λίγο θα ανέβαζε στην εξουσία τον εγκληματία Χίτλερ και θα αφάνιζε τους Εβραίους. Ενώ η κοινωνική σήψη η οποία είχε συντελεστεί θα οδηγούσε σε καθολικό πόλεμο που θα έβαζε σε άλλη τάξη, όχι μόνο τις ανθρώπινες αξίες αλλά και τις κοινωνικές δομές.

Παράλληλα μέσω του Τεοντόρ Λοζέ εντοπίζει και τη γοητεία την οποία ασκούν τα σύμβολα στον ανθρώπινο ψυχισμό, αφαιρώντας του τη λογική για τις πραγματικές αξίες στη ζωή, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα: γιατί ασκούν τέτοια δύναμη τα σύμβολα; Δίνοντας συγχρόνως μέσα από την πλοκή του βιβλίου και την απάντηση για αυτές τις μάσκες, όπως είναι η στολή, τα χειροκροτήματα, η ένδειξη του υλικού πλούτου, ο αγκυλωτός σταυρός. κ.ά.

Πόσο έχει αλλάξει η γοητεία των συμβόλων και τα ίδια τα σύμβολα στις μέρες μας; Ή μήπως υπάρχει πληθώρα πλέον από αυτά, ενώ κάποια έχουν παραμένει, διατηρώντας τη δύναμή τους; Και πόσο σύγχρονη αλλά και αιώνια μοιάζει η τελική κοινωνική σήψη που μπορεί να γίνει, όχι μόνο αιτία πόλεμου, αλλά και η ελπίδα της γέννας ενός καλύτερου αύριο;

Ο Γιόζεφ Ροτ στο βιβλίο του «Ο Ιστός της αράχνης» εντοπίζει το παρόν και προλέγει το μέλλον. Είναι βιβλίο εμπνευσμένο ως προς την τεχνική της γραφής που τη χαρακτηρίζει το σφρίγος, την έκφραση και την πλοκή, χαρίσματα που το καθιστούν απόλαυση στον αναγνώστη, ενώ η μετάφραση της Τούλας Σιέτη δίνει μια επιπλέον αξία στο κείμενο διατηρώντας το ύφος και την αύρα του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ