Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ

17.11.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χριστιάννα Ελ. Σακελλαροπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2208-4
Σελίδες
654

Ένα μυστήριο πεντακοσίων ετών

Δεν είναι λίγα τα μυστήρια που μένουν κρυφά στο πέρασμα των αιώνων, καθώς το μόνο στοιχείο που έχουμε για αυτά είναι εικασίες, εκτιμήσεις και απόψεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού καμία επαφή δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Αρχές του 15ου αιώνα. Ο Γιόχαν Γκένσφλαϊς εξομολογείται τα παιδικά του χρόνια και τις πρώτες εικόνες και επαφές από την τέχνη της χρυσοχοΐας. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσει δικές του τεχνικές σχετικά με διάφορες τέχνες, ώσπου ο Γουτεμβέργιος, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, εμπνέεται την ιδέα του τυπογραφείου, με σκοπό σε μια ημέρα να δημιουργήσει τόσες Βίβλους όσες θα δημιουργούσε ένας αντιγραφέας σε μια ολόκληρη ζωή. Μετά όμως από άστοχες προσπάθειες και τα διαρκώς αυξανόμενα χρέη του, ο Γουτεμβέργιος με τη βοήθεια του φίλου του Κάσπαρ, τυπώνει μια Βίβλο, όπου τα εικονογραφήματα αποτελούν στοιχεία μοναδικής αξίας, αλλά και πρόκλησης προς την Εκκλησία.

Περίπου μισή χιλιετία αργότερα ο Νικ Ας λαμβάνει ένα μήνυμα στον υπολογιστή του. Μια πρώην σύντροφός του, η Τζίλιαν, ζητά επειγόντως τη βοήθειά του, στέλνοντάς του μια σελίδα από κάποιο παλιό βιβλίο. Από εκείνη τη στιγμή ο Νικ δέχεται αναρίθμητες επιθέσεις, δολοφονείται ο συγκάτοικός του, κατηγορείται ο ίδιος για φόνο και παρακολουθείται επί διαρκούς βάσεως. Με τη βοήθεια της Έμιλυ, μιας ιστορικού, θα βγει από τη χώρα και ταξιδεύοντας στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, θα αναζητήσει την Τζίλιαν, αλλά και την ταυτότητα αυτού του βιβλίου, χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι παράλληλα κινούνται εναντίον του ισχυροί κύκλοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το βιβλίο του Τομ Χάρπερ κρατά σε ρυθμό το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς οι ιστορίες του Νικ Ας και του Γουτεμβέργιου εξελίσσονται παράλληλα, σε ξεχωριστά κεφάλαια. Οι διάλογοι είναι σφιχτοί, χωρίς μακροσκελείς προτάσεις, ώστε να διατηρούν συμπυκνωμένο το νόημα και το ενδιαφέρον ακέραιο. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ζωή του Γουτεμβέργιου, για την οποία γενικώς δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αφήγηση σε διαφορετικό πρόσωπο, η ιστορία του Νικ Ας γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ του Γουτεμβέργιου σε πρώτο. Δεν πρέπει ωστόσο να παραλείψουμε ότι σε αρκετά σημεία της υπόθεσης, οι λύσεις ή οι σκηνές που περιγράφει ο συγγραφέας φαίνονται εύκολες, με αποτέλεσμα κατά σημεία να μην ικανοποιεί τον αναγνώστη.

Σε γενικότερες γραμμές θα λέγαμε ότι «Το βιβλίο των μυστικών» είναι ένα έργο με αρκετές αρετές, χωρίς όμως να δίνει την αίσθηση της απογείωσης και της κλιμάκωσης της εξέλιξης, τόσο κατά τη διάρκεια της ιστορίας όσο και στο τέλος της ιστορίας των δύο ηρώων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ