Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ

17.10.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Μηλολιδάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-273-9
Σελίδες
184

Η κάθαρση της καθημερινότητας

Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες διασταυρώνονται στο βιβλίο της Γαλλίδας Βαλερί Τονγκ Κουόνγκ, «Καθετί στην ώρα του» (“Providence”), που τιμήθηκε με το βραβείο «Μυθιστόρημα της χρονιάς 2008» Version Femina – Virgin Megastore και έχει μεταφραστεί σε εφτά γλώσσες. Η Μαριλού, ανύπαντρη μητέρα, αργεί να πάει στη δουλειά της εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης και ενός ατυχήματος στο μετρό. Ο 78χρονος Αλμπέρ, που πάσχει από καρκίνο, φθάνει στο γραφείο του συμβολαιογράφου ακριβώς στην ώρα για να μάθει πως η μητέρα του ποτέ δεν τον αγάπησε γιατί ήταν υιοθετημένος. Η έγχρωμη δικηγόρος Πρυντάνς είναι έτοιμη να υποβάλει παραίτηση από το μεγάλο δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται, εξαιτίας της συγκαλυμμένα ρατσιστικής συμπεριφοράς της προϊστάμενης και συναδέλφου της, της Κλάρας. Και ο Τομ, πενηντάρης παραγωγός ταινιών, ετοιμάζεται να κάνει πρόταση γάμου στην κατά πολύ νεότερή του Λιμπί. Η Μαριλού σώζεται από μια έκρηξη που καταστρέφει τα γραφεία της εταιρίας όπου εργάζεται και όπου φθάνει –ευτυχώς-, καθυστερημένη. Ο Αλμπέρ παίρνει ένα επείγον μήνυμα από το γιατρό του να τον συναντήσει στο νοσοκομείο. Η Πριντάνς πάει να επισκεφθεί στις πρώτες βοήθειες την Κλάρα και να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα μιας κρίσιμης σύσκεψης, στην οποία την αντικατέστησε την τελευταία στιγμή. Και ο Τομ, καθώς φεύγει από το διαμέρισμα της ερωμένης του, έχει ένα ατύχημα με το ποδήλατο που θα τον οδηγήσει, έπειτα από μία οδυνηρή αποκάλυψη για τη σχέση του, στο νοσοκομείο. Υπάρχουν κι άλλες διασυνδέσεις μεταξύ των ηρώων αυτού του –σπονδυλωτού;- μυθιστορήματος που αναπτύσσεται σε μια κλασική γραμμή αφήγησης, παρουσιάζοντάς μας λίγο ή πολύ συνηθισμένους ανθρώπους, ή «της διπλανής πόρτας», όπως έχουμε συνηθίσει συμβατικά να λέμε.

Κάθε ιστορία είναι ένα ολοκληρωμένο διήγημα έως τη στιγμή που «κάτι συμβαίνει» και ενώνεται με τις άλλες. Μικρές ιστορίες μιας φαινομενικά ασήμαντης αλλά και τόσο ανακουφιστικής, κάποιες φορές, καθημερινότητας που αναδεικνύουν τις βαθύτερες επιθυμίες, τις φιλοδοξίες, τις πληγές του καθενός και που εξομαλύνονται στο τέλος με έναν απρόσμενο τρόπο. Η εγκατάλειψη της Μαριλού από τον εραστή της και πατέρα του χαρισματικού Πάολο. Η ενοχή του Αλμπέρ γιατί θυσίασε το φίλο του προκειμένου να σώσει την αδελφή του σε μία εκδρομή στο ποτάμι, όταν ήταν παιδιά. Η ερωτική απογοήτευση της έφηβης Πριντάνς που την οδήγησε σε απόπειρα αυτοκτονίας – και η αδιάφορη σχέση του Τομ με το γιο του που ξαναζωντανεύει έπειτα από το ατύχημα. Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους γνωρίζονται και συνδέονται, αλήθειες αποκαλύπτονται, εταιρικά μυστικά βγαίνουν στο φως και ο καθένας καλείται να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπό του. Η ίδια η καθημερινότητα που τα ξεγύμνωσε θα προσφέρει στο τέλος την κάθαρση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ