Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

17.10.2010
facebook email
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δημήτρης Δημοκλίδης
Κατηγορία
ISBN
960-283-176-6
Σελίδες
85

Ο πόνος της συνειδητοποίησης

Ο σπουδαίος Αυστριακός συγγραφέας Στέφαν Τσβάιχ (1881-1942) ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα είδη της λογοτεχνίας: διήγημα, μυθιστόρημα, δοκίμιο, βιογραφία. Βαθιά φιλοσοφημένος και γνώστης των ρευμάτων και των θεωριών της εποχής του, έγραψε κείμενα που παραμένουν ενδιαφέροντα. Η «Συντριβή μιας Καρδιάς» είναι μια νουβέλα που δημοσιεύτηκε αρχικά σε περιοδικά προτού δημοσιευτεί σε μια συλλογή διηγημάτων το 1927.

Ο ηλικιωμένος έμπορος Ζάλομονζον κάνει διακοπές σε ένα θέρετρο στην Ιταλία μαζί με τη γυναίκα του και τη δεκαεννιάχρονη κόρη του, η οποία είναι η χαρά της ζωής του. Την παρακολουθεί να εντυπωσιάζει πολλούς πλούσιους νεαρούς με την ομορφιά της και τη ζωντάνια της. Κάποιο βράδυ τη βλέπει τυχαία να βγαίνει από το δωμάτιο ενός άντρα. Εκείνη είναι η καθοριστική στιγμή για την κατάρρευση του ηλικιωμένου άντρα, καθώς εξαιτίας της προδοσίας της κόρης του αρχίζει να κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. Η ζωή του αλλάζει και γίνεται σκιά του εαυτού του.

Ουσιαστικά η νουβέλα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ένας εσωτερικός μονόλογος του Ζάλομονζον. Η εικόνα της κόρης του που έχει δοθεί σε κάποιον άντρα τον στοιχειώνει, αλλά περισσότερο τον πληγώνει η δειλία του και η ανικανότητά του να αντιδράσει, αφού κάθε φορά που σκέφτεται να της πει ότι ξέρει την αλήθεια υποχωρεί φοβισμένος. Αρχίζει να σκέφτεται τη ζωή του και το πόσο την αφιέρωσε στο να βγάλει χρήματα και να καταξιωθεί κοινωνικά για χάρη της οικογένειάς του. Πληγώνεται ανεπανόρθωτα όταν συνειδητοποιεί ότι για τη γυναίκα του και την κόρη του δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πηγή εισοδήματος και σε εκείνο το σημείο είναι που η καρδιά του συντρίβεται. Η πράξη της κόρης του υπήρξε η αφορμή για να κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. Και όταν τα συμπεράσματα παρουσιάζονται αμείλικτα μπροστά του, αντιδρά με το μόνο τρόπο που γνωρίζει: υποχωρεί από τη ζωή διώχνοντας από κοντά του ό, τι μέχρι τότε της έδινε νόημα.

Η «Συντριβή μιας Καρδιάς» είναι μια σύντομη αλλά περιεκτική σε συναισθήματα νουβέλα. Πολύ χρήσιμο το επίμετρο της Τατιάνας Λιάνη που περιλαμβάνει και μια ψυχαναλυτική ερμηνεία του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ