Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

17.10.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ξενοφών Γιαταγάνας
Κατηγορία
ISBN
978-960-218-677-0
Σελίδες
320

Λισαβόνα, 1η Νοεμβρίου 1755...

Η Λισαβόνα του 18ου αιώνα ήταν η πολυπληθής πρωτεύουσα μιας ευημερούσας ναυτικής δύναμης: με τα πολύτιμα μέταλλα και το δουλεμπόριο από τις αποικίες της, η Πορτογαλία και η άρχουσα τάξη της κολυμπούσαν στο χρυσάφι. Και βέβαια ήταν μια χώρα φανατικά προσκολλημένη στον καθολικισμό, όπου η Ιερά Εξέταση λειτουργούσε ως ''κράτος εν κράτει'', διοργανώνοντας διωγμούς Εβραίων και ''αιρετικών'', συστηματικούς βασανισμούς και δημόσιες εκτελέσεις - με μία σαφή προτίμηση στο κάψιμο στην πυρά.

Ήσυχοι λοιπόν ότι βρίσκονται στο δρόμο του Θεού και ικανοποιημένοι από τις εμπορικές και ναυτικές τους επιτυχίες, οι κάτοικοί της εκείνο το πρωινό του Νοεμβρίου προσήλθαν μαζικά στις εκκλησίες, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της γιορτής των Αγίων Πάντων. Λίγες ώρες αργότερα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της θα ήταν νεκρό και η πόλη ισοπεδωμένη, από την τριπλή καταστροφή που θα χτυπούσε τη Λισαβόνα: πρώτα ήρθε ο μεγάλος σεισμός που δεν άφησε λίθο επί λίθου, σκοτώνοντας, τραυματίζοντας και εγκλωβίζοντας στα ερείπια χιλιάδες, έπειτα ακολούθησαν τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα, παρασύροντας νεκρούς και ζωντανούς. Τέλος, η πυρκαγιά που προκλήθηκε από το σεισμό κατέκαιγε επί πέντε ολόκληρες ημέρες, ό,τι είχε απομείνει...

Με τη συγκλονιστική και ολοζώντανη περιγραφή εκείνης της τραγικής μέρας, βασισμένη σε μαρτυρίες επιζώντων, ξεκινά η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη του συγγραφέα και δημοσιογράφου Nicholas Shrady, με υπότιτλο ''Καταστροφή, δέος και ορθολογισμός στη Λισαβόνα του 1755'': στις σελίδες της εξετάζεται πώς ένα τρομερό φυσικό γεγονός, που είχε τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη (περιγράφεται και από τον Βολταίρο στον ''Καντίντ'', ενώ προβλημάτισε βαθιά το φιλόσοφο, όπως και όλο τον τότε πνευματικό κόσμο), άλλαξε την πορεία της δυτικής σκέψης και έγινε ορόσημο για τη διάδοση του ορθολογισμού και του Διαφωτισμού. Διότι, μέσα από τις στάχτες της καταστροφής, ο φωτισμένος νους του μαρκήσιου de Pombal, στον οποίο ο βασιλιάς ανέθεσε εν λευκώ τη διαχείριση της κρίσης και την ανοικοδόμηση της πόλης, διέβλεψε ότι επρόκειτο για μια ιστορική ευκαιρία να απαλλαγεί η Πορτογαλία από το σκοταδισμό και τις μεσαιωνικές πρακτικές της εκκλησιαστικής ηγεσίας.

Η εξιστόρηση αυτής της τιτάνιας προσπάθειας, όπου συναντήθηκαν η θέληση μιας ισχυρής προσωπικότητας με το ιστορικό προτσές, γίνεται από το συγγραφέα σε μικρά ευανάγνωστα κεφάλαια που καθόλου δεν κουράζουν τον αναγνώστη - αντιθέτως, ο τρόπος γραφής τους προσεγγίζει εκείνον ενός ιστορικού μυθιστορήματος περισσότερο, παρά μιας ''αυστηρής'' ιστορικής μελέτης. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα βιβλίο από το οποίο κερδίζεις σε ιστορική γνώση (και οφείλω να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός μου ήταν παντελώς άγνωστο), ενώ επιπλέον σου δίνει τροφή για σκέψη...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ