Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΚΑΛΙΞ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ

03.10.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΑΛΙΞ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αγορίτσα Μπακοδήμου
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3895-6
Σελίδες
677

I was a teenage werewolf

All my teeth were so long
And no one made me stop
The Crambs

Στο σύγχρονο Λονδίνο, αντίπαλες φατρίες λυκανθρώπων λύνουν βίαια τις διαφορές τους, ανταγωνιζόμενες για την ηγεσία της σκοτζέζικης clan των Μακρίνολκ. Η δεκαεξάχρονη λυκάνθρωπος Κάλιξ, το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, περιπλανιέται άστεγη και εξαρτημένη από ουσίες, αδιαφορώντας για τις ενδοοικογενειακές μάχες εξουσίας. Αλλά ως γνωστόν μπορείς να ξεφύγεις από τα πάντα, εκτός από την οικογένειά σου - άθελά της θα βρεθεί στο κέντρο της διαμάχης, ενώ έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα και μια ισχυρή ομάδα κυνηγών λυκανθρώπων που επιχειρεί να καθαρίσει τους δρόμους από το είδος της. Χωρίς κανένα σύμμαχο και βρισκόμενη στο όριο της επιβίωσης, η Κάλιξ θα βρει ανέλπιστα καταφύγιο στο σπίτι δύο φοιτητών που θα προσπαθήσουν να την προστατέψουν. Αλλά τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για το μοναχικό κορίτσι λυκάνθρωπο και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της...

Σκοτεινιά και βία σε συνδυασμό με βρετανικό χιούμορ και απίστευτες σουρεάλ καταστάσεις, δημιουργούν ένα ισχυρό μείγμα γραφής στο βιβλίο του Μάρτιν Μίλαρ, ''του πιο διασκεδαστικού, σύγχρονου Βρετανού συγγραφέα'', όπως τον έχουν χαρακτηρίσει οι κριτικοί της χώρας του. Και πράγματι, οι περιπέτειες της έφηβης λυκανθρώπου Κάλιξ έχουν όλα τα κλασικά στοιχεία της λογοτεχνίας του Φανταστικού (από μαγικά ξόρκια μέχρι σκοτεινά, πέτρινα κάστρα στα highlands της Σκοτίας) αλλά ταυτόχρονα είναι απόλυτα γειωμένες στην πραγματικότητα της σύγχρονης μητρόπολης, ενώ αποτελούν και ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό ανάγνωσμα. Η βασική ηρωίδα, η Κάλιξ, μπορεί να είναι μια ισχυρή πολεμίστρια-λυκάνθρωπος αλλά την ίδια στιγμή είναι και ένα ευάλωτο κορίτσι που τραβάει τα προβλήματα σαν μαγνήτης: δυσλεξική, εξαρτημένη, ανορεξική, καταθλιπτική, αυτοκαταστροφική... you name it! Κι όμως, αυτή τη μάλλον απελπιστική κατάσταση ο συγγραφέας τη χειρίζεται έξυπνα ώστε όχι μόνο βγάζει γέλιο, αλλά αναδεικνύει και το μήνυμα ότι το χιούμορ είναι το καλύτερο όπλο (βέβαια, βοηθάει πολύ και να είσαι λυκάνθρωπος, για να ξεκαθαρίζεις τους λογαριασμούς σου με όσους σου κάνουν τη ζωή δύσκολη...).

Γενικά, η πλοκή του βιβλίου έχει βασιστεί σε μια απλή αλλά ευφυή ιδέα: αρχαία και διαφορετικά είδη από τον άνθρωπο προσπαθούν να προσαρμοστούν, και ει δυνατόν να ενταχθούν, στις ανθρώπινες κοινωνίες του εικοστού πρώτου αιώνα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κωμικοτραγικές καταστάσεις και παρεξηγήσεις, που άλλοτε θυμίζουν θέατρο του παραλόγου και άλλοτε την πιο αστεία κωμωδία του Σαίξπηρ, το ''Όνειρο θερινής νυκτός''. Εξαιρετική δουλειά έχει κάνει ο Μίλαρ και με τους δεύτερους ρόλους που πλαισιώνουν την Κάλιξ: άνθρωποι, λυκάνθρωποι, πλάσματα από άλλους κόσμους, ο καθένας τους αποτελεί μια ολοζώντανη και ξεχωριστή προσωπικότητα - σε αρκετά σημεία δε, κάποιοι απ' αυτούς όπως η εκκεντρική βασίλισσα της Φωτιάς, Μαλβέρια ή ψυχρή killer, λυκάνθρωπος Ντομινίλ, κλέβουν την παράσταση. Συμπερασματικά, η ''Κάλιξ'' είναι ένα γοητευτικό, σύγχρονο παραμύθι για μεγάλα παιδιά με το εξής επιμύθιο: είτε άνθρωπος είτε... λυκάνθρωπος, η ζωή έχει για σένα τα δικά της σχέδια – οπότε, αν δεν μπορείς να τα ανατρέψεις, απλά χαλάρωσε και... enjoy the ride!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ