Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ

03.10.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δήμητρα Δότση
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-246-3
Σελίδες
389

Ο Αντόνιο Σκουράτι γεννήθηκε στη Νάπολη το 1969. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και στην Ecole des Hautes Etudes Sciences Sociales του Παρισιού. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο και από το 2008 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο IULM του Μιλάνου. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας La Stampa και του εβδομαδιαίου περιοδικού Internazionale.

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2001: σε μια μικρή κωμόπολη της βόρειας Ιταλίας, σε ένα Λύκειο, ημέρα προφορικών απολυτηρίων εξετάσεων, ένας μέτριος μαθητής, ο Βιταλιάνο Κάτσα, προβαίνει σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Μπαίνει στην αίθουσα όπου τον περίμεναν οι επτά καθηγητές του, τέσσερις άντρες και τρεις γυναίκες, για να τον εξετάσουν προφορικά και με ένα όπλο το οποίο είχε κρυμμένο στο κράνος της μοτοσικλέτας του, τους σκοτώνει εν ψυχρώ, ενώ αφήνει να ζήσει μόνο ένας, ο Αντρέα Μαρεσκάλκι, καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας. Ο επιζήσας καθηγητής βασανίζεται από τύψεις, καθώς θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο γιατί δεν κατάφερε να διαγνώσει εγκαίρως τα προβλήματα του μαθητή του. Είναι ο μοναδικός που δεν αντιμετωπίζει τον Βιταλιάνο ως δολοφόνο αλλά ως μαθητή με ιδιάζουσα προσωπικότητα που απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή. Ο Βιταλιάνο ήταν ο αγαπημένος του μαθητής παρόλο που δεν ήταν πρότυπο μαθητή. Για τον Μαρεσκάλκι ήταν ένα παιδί έξυπνο και ευαίσθητο αλλά ταυτόχρονα οξύθυμο και πνεύμα ανυπότακτο. Ποια ήταν τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την εγκληματική πράξη και γιατί δεν σκότωσε τον καθηγητή Μαρεσκάλκι; Η μικρή κοινωνία της ιταλικής κωμόπολης είναι συγκλονισμένη και καταφέρεται εναντίον του Βιταλιάνο. Ταυτόχρονα όμως το κάθε μέλος της έχει τη δική του άποψη και αντίδραση απέναντι στο συμβάν αυτό. Άλλοι θεωρούν ως αιτία τη δυστυχισμένη παιδική ηλικία, άλλοι θεωρούν ότι υπήρχαν σεξουαλικά κίνητρα. Όμως ο καθηγητής Μαρεσκάλκι προσπαθεί να προσεγγίσει τα πραγματικά αίτια που σχετίζονται με τη φύση και την προσωπικότητα του μαθητή. Δύο αστυνομικοί τον φρουρούν διαρκώς καθώς θεωρούν ότι ο μαθητής-δολοφόνος μπορεί να ξαναχτυπήσει. Ο Μαρεσκάλκι είναι αντιμέτωπος με όλη τη μικρή κοινωνία και καταφεύγει στην ψυχοθεραπεία προκειμένου να γλυτώσει από την ψύχωση στην οποία τον οδηγούν οι άλλοι. Οι προβληματισμοί του έχουν να κάνουν με το κενό και το άγχος που βιώνει η νεολαία και την οδηγούν στην απόγνωση και στη βία.

Το μυθιστόρημα αυτό έχει χαρακτήρα στοχαστικού δοκιμίου. Προκαλεί προβληματισμό στον αναγνώστη και τον βάζει σε περίσκεψη γύρω από θέματα που αφορούν τη σύγχρονη γενιά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Κυριαρχούν τα ερωτήματα: Σε ποιο κόσμο ζουν σήμερα τα παιδιά μας και πώς τον αντιμετωπίζουν; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νεανικής εγκληματικότητας; Εκτός από την τυφλή βία, που κατέχει κεντρική θέση στο μυθιστόρημα αυτό, ο συγγραφέας με έναν βαθύτατο στοχασμό που αποτυπώνεται ευκρινώς, μας προβληματίζει σχετικά με το ρόλο των καθηγητών και τη στάση τους απέναντι στους νέους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ