Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΡΑΝΖΙΤΟ

01.07.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΡΑΝΖΙΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Δεπάστας
Κατηγορία
ISBN
960-325-662-5
Σελίδες
304

Η Άννα Ζέγκερς γεννήθηκε το 1900 στο Μάιντς της Γερμανίας με το όνομα Νέττυ Ράιλινγκ. Σπούδασε ιστορία τέχνης, σινολογία και ιστορία στα πανεπιστήμια  Χαϊδελβέργης και Κολωνίας. Το 1924, έλαβε διδακτορικό στη φιλοσοφία από το πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης. Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία,  το 1933, μεταναστεύει οικογενειακώς στη Γαλλία. Το 1940, ο σύζυγός της, ο Ούγγρος φιλόσοφος και οικονομολόγος Λάζλο Ραντβάνυ, φυλακίζεται στο στρατόπεδο του Βερνέ στη Γαλλία. Το 1941 καταφέρνουν όλοι να φύγουν με φορτηγό πλοίο για τη Μαρτινίκα. Αργότερα τον ίδιο χρόνο μπαρκάρουν για τη Νέα Υόρκη, όπου δεν γίνονται δεκτοί από το FBI και καταλήγουν στο Μεξικό, όπου εγκαθίστανται. Το 1947 επιστρέφει στη Γερμανία, στο Ανατολικό Βερολίνο. Πεθαίνει το 1983.

Στο «Τράνζιτο», γραμμένο το 1943, ο ανώνυμος νεαρός Γερμανός αφηγητής δραπετεύει, το φθινόπωρο του 1940, από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη βόρεια Γαλλία και καταλήγει στη Μασσαλία με τα «χαρτιά» ενός γερμανού ποιητή που αυτοκτόνησε με την είσοδο των Γερμανών στο Παρίσι. Συναντά και ερωτεύεται τη γυναίκα του, η οποία, στο πλευρό πλέον ενός άλλου άνδρα, τον περίμενε για να φύγουν μαζί από τη χώρα. Χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του, τη βοηθά να εξασφαλίσει το πολυπόθητο τράνζιτο, δηλαδή την άδεια διέλευσης από μία χώρα πριν από τη χώρα του τελικού προορισμού. Ο ίδιος αποφασίζει τελικά να μείνει στη Γαλλία και να αγωνιστεί μαζί με τους Γάλλους εναντίον της κατοχής, όταν φθάσει εκείνη η ώρα.

Η Ζέγκερς χρησιμοποιεί την ιστορία του νεαρού δραπέτη για να μιλήσει για μια ταραγμένη εποχή και τη φυγή χιλιάδων ανθρώπων, γερμανών διαφωνούντων, μαχητών στο πλευρό των Δημοκρατικών στον Ισπανικό Εμφύλιο και των οικογενειών τους, καλλιτεχνών και διανοουμένων, προσφύγων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, προς το Νέο Κόσμο. Το «Τράνζιτο» περιέχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία,  αφού και η ίδια έζησε την αναμονή των φυγάδων αντιπάλων του ναζισμού για μια βίζα στη Μασσαλία.

Ο ήρωας-αφηγητής περιγράφει λιτά, σχεδόν ψυχρά, τις μετακινήσεις (το αδιάκοπο πήγαιν΄έλα στα προξενεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα ταξιδιωτικά γραφεία για την εξασφάλιση διαφόρων πιστοποιητικών) και τις γνωριμίες του στα καφέ της Μασσαλίας, ανασηκώνοντας ελάχιστα το πέπλο που καλύπτει τον ίδιο και, κυρίως, τον ποιητή-συγγραφέα, με τον οποίο, μοιραία, «ανταλλάσσουν» ταυτότητες. Η αφήγηση εκτυλίσσεται παράλληλα στο παρελθόν, στο παρόν, αλλά και στο κοντινό μέλλον, εφόσον ο αφηγητής ανασυστήνει την ιστορία του σε χρόνο μελλοντικό της αναχώρησης της νέας γυναίκας με τον εραστή της.

Το «Τράνζιτο» είναι επίσης μια ιστορία για την αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, αλλά και την αγωνία για τη γλώσσα και τη συγγραφή σε δύσκολους καιρούς. 

Η βιωματική εισαγωγή της Κρίστα Βολφ είναι πολύ κατατοπιστική. Η έκδοση της Άγρας συνοδεύεται από αναλυτική εργοβιογραφία της συγγραφέως.


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ